TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
MEY Tekirdağ İçki Fabrikasının Durumu Basınla Paylaşıldı
21/08/2017
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, MEY Tekirdağ İçki Fabrikası ve Şarköy İçki Fabrikası'nın son durumu ile Büyükşehir Belediyesi'nin güncel çalışmaları hakkında basın toplantısı gerçekleştirdi.

Tarihi Beşevler Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşen basın toplantısında Başkan Kadir Albayrak'ın yanı sıra Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanları Neşat Erdoğan ve Şeref Çetin, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Rıfat Poyraz ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

KURULUŞUNDA FRANSIZ UZMANLAR GÖREV ALDI

Toplantıda konuşan Başkan Kadir Albayrak,  "14 Ağustos 2017 tarihinden itibaren Tekirdağ'ın gündeminde Süleymanpaşa ilçemizde 86 yıldır faaliyette olan ve artık buradaki üretimini durdurup Manisa'ya taşınan MEY İçki Fabrikası yer aldı.  Ben, MEY İçki Fabrikası'nda son 15 yılını müdür olmak üzere uzun yıllar görev yaptım. Kurtuluş Savaşı'ndan çıktıktan sonra bölgede ciddi bir bağ potansiyeli var. Mübadeleden dolayı Yunanistan'a giden Rumlar bize bağ ve şarap kültürünü miras bıraktı. Bunun sonucunda bağları kontrol edip rapor vermesi için Fransa'dan uzman getirtiliyor. Fransız Uzmanın sunduğu raporun bir örneği bende mevcut ve içinde Türkiye'nin bugünkü bağcılığına dahi yön verebilecek bilgileri barındırıyor. Uzmanın ülkemizde kaldığı 3 yıl boyunca merkezi Tekirdağ olmak üzere Türkiye'de toplam 17 bağcılık ve şarap evi açılıyor. Tekirdağ'daki fabrikanın ilk üzüm alımı ve üzüm alım kampanyası 1 Eylül 1931 yılında gerçekleşiyor. 1 milyon litre üretim, 1 buçuk milyon litre de mahzen kısmı olmak üzere 2 buçuk litre kapasite ile kuruluyor. Bu arada Türkiye'nin 16 ayrı yerinde de bağcılık ve şarap deneme evleri açılıyor. O gün fabrikada son çalışan işçimizin adı Halim Altıntaş, Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan ile de akrabalığı var. Fabrikanın açıldığı günden kapandığı güne kadarki zamanı kapsayan bir fotoğraf arşivine sahibim. Tüm fotoğrafları saklıyorum, bunları hayata geçireceğimiz Kent Müzesi'nde sergileyeceğiz. 1931 ile 1934 yılları arasında fabrikanın ilk müdürü olarak görev yapan kişi Hadi Hüner. Ben, 11'inci müdürüyüm. En fazla müdürlük yapan isim ise 16 yıl ile Avni Mutlu'dur. Kendisi bir markadır, Tekirdağ'a çok büyük hizmetleri olmuştur. 15 yılla ben ikinci sırada yer alıyorum." dedi.  

TEKİRDAĞ'IN KÜLTÜREL YAPISINA KATKISI OLDU

Başkan Albayrak sözlerine, "İlginç bir anekdot anlatmak istiyorum; fabrikanın kuruluşunda buraya gelen Fransız uzmanlar kültürlerini de getirmişler. Ben, mevsimlik işçi olarak çalıştığım zaman,  o dönem görev yapan ustaların büyük bir bölümünün Fransızca bildiğine şahit oldum.  Bunun yanında fabrikanın süre içerisinde birçok sportif faaliyetleri de oldu; golf sahaları, tenis kortları, yüzme havuzları yapılmıştı. Birçok çalışan bu imkânlardan yaralandı, fabrika çalışanlarından Rasim Özkan aynı zamanda iyi bir de sporcu olmuştu.  1942 yılında bölgede yetişen üzümlerin fazlalığından dolayı konyak tesisleri kurulmaya başlanmış. 1946 yılında fabrikanın şarap üretim kapasitesi 4 buçuk milyon litreye çıkmış. 1967 yılında zamanın Gümrük ve Tekel Bakanı Orhan Öztrak, bölgede hem istihdamı arttırmak hem de boş binaların kullanıma sokmak için rakı fabrikası kurulamasına karar vermiş. İlk kuruluşu rahmetli Avni Mutlu'nun zamanında iki imbik ve bir alkol cihazı ile gerçekleşmiş. İmbiklerden birinin 500 bin litre rakı, diğeri 1 milyon litre rakı üretmesi ile toplam 1 buçuk milyon litre rakı üretiliyor. O dönem İstanbul'daki içki fabrikasında 17 milyon litre, Diyarbakır'da 3 milyon litre, İzmir'de 8 milyon litre rakı üretiliyor.  Çok ince ve hassas çalışarak üretilen rakı çok beğenildi. Adı, Tekirdağ'da üretilen Yeni Rakı oldu. 1976 yılına gelindiğinde fabrikanın şarap üretim kapasitesi 16 milyon litre olmuştu. 1980 yılında cin üretimi yapıldı, o zaman ben de fabrikada bulunuyordum. 1981 yılında 2 imbik daha ilave edilerek fabrikanın üretim kapasitesi 3 milyon litre rakı üretimi ile uzun yıllar devam etti. Ben, Tekirdağ İçki Fabrikası'na 1973 yılında kimya mühendisi olarak başladım. Sırasıyla laboratuvar şefi, şarap üretim amiri, rakı üretim amiri, işletme şefi, uzmanlık, müdür yardımcılığı olarak görev yaptım. Son 15 yılda da fabrikanın müdürlüğünü yaptım. Bu arada 3 sene Şarköy İçki Fabrikası'nda müdürlük, 4 sene Diyarbakır Rakı Fabrikasında müdür yardımcılığı, 1 sene İstanbul'da Bomonti Bira Fabrikası'nda da işletme şefliği yaptım. Benim hem Tekirdağlı olamam hem de rakı üretime özel bir ilgimin olmasından dolayı 6 imbikle devraldığım üretimi, diğer fabrikalarda atılmış imbikleri elden geçirerek özelleşme dönemi olan 31 Mart 2004 tarihinde 66 imbiğe çıkardık." Şeklinde devam etti.

ÖZELLEŞMEDEN ÖNCE ÜZÜM 30 KURUŞTAN ALINIYORDU

Başkan Kadir Albayrak ayrıca, "1997 yılında fabrikada müdür olarak görev yaparken bana Tekirdağ ismi ile bir rakı üretilmesi konusunda bana görev verdiler. 5 alternatif üzerinde 5 sene çalıştık ve 2000 yılında Tekirdağ rakısını piyasaya sürdük. 31 Mayıs 2007 yılında ayrıldığım fabrikada 7 milyon litre üretim, 3 milyon litre de ihracat hacmi ortaya çıkardık. 31 Mart 2004'te özelleştirmelerle birlikte TEKEL fabrikalarının arazileri, içlerindeki ürünler, binaları, alkol üretimi yapılan kuru üzüm ve anasonlar dâhil özelleşti.  Türkiye'de, MEY ismi adı altında dörtlü bir konsorsiyum vardı. Bu grup, 292 milyon dolara Tekirdağ Rakı Fabrikası da dahil olmak üzere tüm fabrikaları satın aldı. Üretim, kısıtlamalar yapılsa da devam etti. 2 sene sonra aynı grup , Teksas Pasifik Grup'a 810 milyon dolara satıldı. TPG ise bir süre sonra başka bir gruba 2,1 milyar dolara satıldı. Bu döneimde yapılan en yanlış özelleştirme Tekirdağ TEKEL Fabrikasının özelleştirilmesidir. Akan bir musluk var, hazır bir müşteri potansiyeli var. Son olarak 14 Ağustos 2017'de de fabrikadan çekildiler. Tekirdağ'da bir fabrika, Tekirdağ ismi ile bir rakı üretiyor. 86 yıl içinde görev yapan çok kıymetli müdürlerin, teknisyenlerin, üretim müdürlerin, memurların, işçilerin emeği olan herkesin gözbebeği böyle bir tesis satılırken sorulması, fikir alınması gerekirdi. Ben, Büyükşehir Belediye Başkanı olarak fabrikayı alan firmayı davet ederek, kendisi ile görüştüm ve kendilerine fabrika binasını satmayı düşünüp düşünmediklerini sordum. Büyükşehir Belediye Meclisimize götürdüm ve orada konuyu tartıştık. Son aşamaya geldiğimizde firma sahibi satmaktan vazgeçtiğini belirtti. Ben,  eski Tekirdağ TEKEL Rakı ve İçki Fabrikası müdürü ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı olarak benim memleketimin ismini taşıyan markanın yerinde kalmasını, hatta Tekirdağ rakısı üretilen kısmının burada bir butik şekilde var olmasını hep istedim ve bu konuda arkadaşlara yetki verdim. Umarım, bu süreç sonunda Tekirdağlıları sevindiririm, konunun takipçisi olacağım. Tekirdağ'daki birçok kişi bu fabrikada çalıştı, birçok çiftçi yetiştirdiği üzümleri bu fabrikaya sattı. Ben, müdür olduktan sonra üzüm alım kampanyasında üzümü 30 kuruşa almıştım, özelleştikten sonra 29 kuruşa alındı. Bu yüzden bölgedeki bağcılık da zarar gördü. Şarköy Şarap Fabrikası da 1965 yılında kurulduğunda ilk müdürlüğünü ben yaptım. Bundan 1 ay önce o bölgeye gittiğimde lojmanların çok metruk bir halde olduğunu gördüm. Valimiz Mehmet Ceylan ile görüşerek o bölgenin belli bir kısmının halka açılmasını sağladım. Diğer kısmının Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bize tahsis edilmesi için Özelleştirme Dairesine yazı yazdık." diye belirtti. Basın açıklaması, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın açıklamasının ardından ikram edilen öğle yemeği ile son buldu.