TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
Koyunculuğu Geliştirme ve Damızlık Koç Dağıtım Projesi
Koyunculuğu Geliştirme ve Damızlık Koç Dağıtım Projesi

Uzun yıllardır yaşanılan et açığı nedeniyle dışarıdan et ithal etmekte olan ülkemizde söz konusu sıkıntının giderilmesi yanında üreticilerimizin gelir düzeyini arttırmak, hem var olan imkanlarımızı kullanmak hem de verimliliği yükseltebilmek için koyunculuğun geliştirilmesi kaçınılmaz olarak görülmektedir.

Koyunculuğun istihdam yaratmada sağladığı kolaylık ve kırsal kesim insanın önemli geçim kaynaklarından olması yanında sosyo-ekonomik nedenlerle de mutlaka korunup geliştirilmesi gerekmektedir.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağ İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile "Koyunculuğu Geliştirme ve Damızlık Koç Dağıtım Projesi'' kapsamında 300 damızlık koç ilimiz küçükbaş yetiştiricilerine dağıtılmaktadır.

İlimizde 302.400 küçükbaş (240.090 Koyun, 62.310 Keçi) mevcut olup 240.090 baş koyunun 93.963 başı Merinos ırkıdır.

İlimizde yaygınlaşmaya başlayan ve desteklenen merinos ırkı koyunların yaşama gücü ve kuzularının büyüme hızı yüksek, sürü içgüdüsü oldukça iyidir. Ayrıca sağım ve kırkıma olumsuz tepki vermeyen bölge şartlarına uyumlu ve hastalıklara dirençli oldukları içinde tercih sebebi olmaktadır.

Küçükbaş yetiştiriciliğinde önceleri, yapağı/tiftik verimi ve kalitesi çok önem taşırken son yıllarda et verimi en önemli verim özelliği olmuştur. Bölgemizdeki mevcut yetiştiriciliği yapılan ırklar göz önüne alındığında Merinos ırkının seçilmesindeki önemli sebep daha fazla et verimine sahip olması olmuştur.

Başvuru sürecinde, Tekirdağ İl genelinde 398 başvuru alınmıştır. Başvuran kişilerin arasından proje yararlanıcıları noter huzurunda belirlenmiştir. Oluşturulan seçim komisyonu ile damızlık koçların seçimi için Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu, Edirne ili Enez ve Keşan ilçelerinde yapılan çalışmalar sonucunda 300 baş damızlık seçimi tamamlanmıştır. Bu sürülerden elde edilecek koçlar ise ilimizdeki diğer sürülerin damızlık ihtiyacında kullanılacaktır. Belediye Başkanlığı olarak alınan 300 baş damızlık koça ait tutarın % 70'i,  canlı hayvan bedelinin % 30 ile diğer masrafların tümü Birlik Üye Yetiştiricileri tarafından karşılanmıştır.

Projeden 201 işletme faydalanacak olup Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın desteği ortalama 200.000 TL civarındadır.

Malkara Kültür Sarayında 26.01.2017 yapılan dağıtım töreni ile 197 baş damızlık koç 135 yetiştiricimize verilmiştir. 14.03.2017 tarihinde ise Çorlu , Saray, Muratlı, Marmaraereğlisi, Ergene ve Süleymanpaşa ilçelerimizde başvuru şartlarını taşıyan 66 yetiştiricimize 103 baş damızlık koç dağıtılarak toplamda 201 yetiştiricimize 300 damızlık koç dağıtımı yapılmıştır.