TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
Basın Açıklaması - 29.03.2019
Basın Açıklaması - 29.03.2019

Tekirdağ Şafak Gazetesi'nin 29 Mart 2019 tarihli 7495. sayısında, "Esnafın Çığlığını Duyun!" başlığı altında Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası 12. Meslek Komitesi Başkanı Kazım Çelebi'nin Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Kadir Albayrak ile ilgili açıklamalarına yer verilmiştir.

Haberde yer alan açıklamaya göre Sayın Kazım Çelebi, özetle; S-T-J-M plakalı ticari araç sahibi esnafın mağdur edildiğini öne sürmektedir. Kurumumuzun her alanda olduğu gibi ulaşım konusunda da yasa ve mevzuatta yer alan hususlara uygun olarak hareket ettiği göz ardı edilerek basın üzerinden kamuoyunda mağduriyet algısı oluşturulmaya ve bu şekilde kurum yönetimi üzerinde baskı oluşturulmaya çalışılmaktadır. 31 Mart 2019 Yerel Seçimine iki gün kala bu tür iddiaların ortaya atılması dikkat çekici ve son derece manidardır.

Aynı haberde Sayın Kazım Çelebi tarafından Başkan Kadir Albayrak'a 8 soru yöneltilmiştir. Söz konusu 8 sorunun cevaplarını kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Soru 1. Ticari plaka esnafının güzergâhındaki korsan taşımacılığı ne zaman durduracaksınız?

Cevap: Belediyelerin seriden plakalı araçların yapmış oldukları yasal olmayan taşımacılığa ilişkin Yolcu terminalleri dışında herhangi bir denetim yetkisi bulunmamaktadır.

Soru 2. Mahalle statüsüne geçen mahallelerdeki esnafları tehditle ekmeklerini ellerinden almaktan vazgeçecek misiniz?

Cevap: Tekirdağ il genelinde daha çağdaş denetlenebilir ve kayıt altına alınmış bir taşımacılık sistemi oluşturabilmek adına toplu taşıma rehabilitasyon çalışmaları sürdürülmektedir. Bu kapsamda ilimizin her hattında geçerli elektronik ücret kartına entegre olunarak taşımacı esnafımızın 65 yaş üzeri vatandaşlarımız ile engelli vatandaşlarımızı ücretsiz taşıdığı, klimalı, kaloriferli,  daha modern, izlenebilir ve daha etkin denetlenebilir bir taşımacılık modeli hedeflenmiştir. Ancak bu sistem esnafa dayatılmamış Meclis Kararımız ile esnafın elektronik ücret toplama sistemine girmeden de çalışmasına müsaade edilmiştir. Esnafımızın sürekli olarak dile getirdiği ve mağduriyet yaşadıklarını ileri sürdükleri `Engelli Rampalı Araç Zorunluluğu' konusu Engelliler Hakkında Kanun ile hüküm altına alınmış olup Büyükşehir Belediyemizin yetkisi dışındadır. Bu nedenle Kanuna uygun olmayan araçlara Belediyemizce Çalışma İzin Belgesi düzenlenememektedir.

Soru 3. Bölgemizde faaliyet gösteren nakliyeci, kamyoncu esnafı canlandırmak, hırsızlığı önlemek maksadıyla K Plaka uygulamasına destek olacak mısınız?

Cevap: Yük Taşımacılığına ilişkin mevzuat Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığımızca düzenlenmektedir. Belediyemizin bu konuda bir yetkisi bulunmamakla birlikte ihtiyaç duyulması halinde vatandaşlarımızın talep ve önerileri Devletimizin yetkili kuruluşlarına iletilerek sorunların çözümüne katkı sağlanabilecektir.

Soru 4. Servis güzergâhlarında bekleyen işçilere modern duraklar yapıp servis araçlarının rahat giriş çıkış yapabilecek çalışmalar yapacak mısınız?

Cevap: 2014 yılından itibaren Büyükşehir Belediyemizce il genelinde toplam 1290 durak montajı yapılmış olup ihtiyaca göre durak montaj ve bakım çalışmalarımız devam etmektedir.

Soru 5. Bölgemizdeki nakliyeci esnafı Yalova Bursa Balıkesir, İzmir istikametine giderken kullandığı ve izinlerini iptal ettirdiğiniz Marmaraereğlisi Martaş Limanı Ro-Ro seferlerinin yeniden başlamasına siyaset gütmeden müsaade edecek misin?

Cevap: Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Kurlunca bu talep incelenmiş ve eksik bulunan hususların giderilmesi, yollarla ilgili yapılaması gereken imar plan tadilatlarının yapılması, liman girişinde bulunan 15 metrelik yolun plana uygun olarak bağlantı yoluna kadar açılması gerektiği kanaatine `oybirliği' ile varılmıştır. Bu eksikliklerin giderilmediği görüldüğünden kurul tarafından Ro-Ro seferleri talebi uygun bulunmamıştır.

Soru 6. Biz Tekirdağ'ın esnaflarının temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurarak UKOME'ye entegre edecek misiniz?

Cevap: Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğinde UKOME üyeleri sayılmıştır. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun görevlendireceği ilgili odanın temsilcisi de üyeler arasındadır. İlimizde bu görev Tekirdağ Şoförler Odasına verilmiş olup oda tarafından toplantılara düzenli olarak katılım sağlanmaktadır. İhtiyaç durumunda ulaşım sektörü temsilcilerinin de görüşleri alınabilmektedir.

 Soru 7. Bölgemiz mücavir alanındaki halkın esnafın sorunlarını dinleyecek misiniz?

Cevap: Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Kadir ALBAYRAK her ortamda vatandaşın taleplerini dinlemekte, sorunlara yönelik olarak toplantılar düzenlemekte ve internet sitesinde yayınladığı cep telefonları ile sürekli ulaşılabilir durumdadır.

Soru 8.  İki yıl üst üste yol izin belgesi almayan esnaflarımızın ticari plaka haklarını geri verecek misiniz?

Cevap: Mevcut yönetmeliklere göre üst üste iki yıl çalışma izin belgesini almayanların taşımacılık hakları gerçek taşımacı esnafını belirlemek, çalışma düzenini sağlamak gibi nedenlerle sonlandırılmaktadır. Ancak taşımacılık hakkını kaybetmekle karşı karşıya kalan esnafın sayısının fazlalığı nedeniyle bu konu Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine gelmiştir. Bu konu Ulaşım Komisyonunda incelenmekte ve konu hakkında çalışmalar sürmektedir. Meclis kararına göre işlem tesis edilecektir.

Yukarıda yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere kurumumuz tamamen yasa ve mevzuat doğrultusunda hareket etmektedir. Siyasi rant elde etmeye yönelik bu tür iddia ve suçlamalara itibar edilmemesi gerektiği hususu kamuoyunun bilgilerine saygıyla arz olunur.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı