TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
ÇEVRE İÇİN 11 İLÇE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇATISI ALTINDA TOPLANDI
ÇEVRE İÇİN 11 İLÇE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇATISI ALTINDA TOPLANDI

Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcisi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan ilçe belediyelerinin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Temizlik İşleri Müdürlüğünün Müdür ve teknik personellerinin katılımıyla gerçekleştirilen Aylık Koordinasyon ve İstişare toplantılarının üçüncüsü 05/05/2015 tarihinde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğünce düzenlenen ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği İktisadi İşletmesi(TAP) Genel Sekreteri Neslihan BAHAR BOYACILAR ile Proje Sorumlusu Hatice ÇOLTU ve Cam Kırığı Hurda Nak.İnş.Gıda Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti firması Satınalma Müdürü Serkan ŞENAY'ın konuk katılımcı olarak dahil olduğu toplantıda İlçe Belediyelerinin çevre koruma faaliyetlerinin yaygınlaştırılması, atık piller, cam ambalaj atıkları, bitkisel atık yağlar ile atık madeni yağların toplanmasına yönelik bilgi alışverişinde bulunuldu.

(TAP) Genel Sekreteri Neslihan BAHAR BOYACILAR, atık pillerin toplanmasında ve geri dönüşümünde Türkiye'de tek yetkili kuruluş olan TAP'ın çalış­maları ve sistemin işleyişi hakkın­da bilgi verirken, Türkiye'de, geçen sene piyasaya sürülen yaklaşık 10 bin ton pilden sadece 555 tonunun bertaraf etmek ya da geri kazanmak amacıyla toplandığını, pil geri dönüşüm tesisinin olmadığını Türkiye'de bu sebeple toplanan pillerin 'ine denk gelen sekonder (şarj edilebilir) bölümünün geri dönüşüm için Avrupa ülkelerine gönderildiğinden bahsetti.

TAP verilerine göre, ithal edilen pillerin yüzde 85'i primer (şarj edilmeyen), yüzde 15'i ise sekonder (şarj edilebilir)pillerden oluşmakta olup Türkiye'de geçen sene 10 bin ton pilin ithalatçı firmalar tarafından piyasaya sürüldüğünü belirten TAP Genel Sekreteri Neslihan Bahar, bu pillerin ancak ne kadarının satıldığı, ne kadarının da rafta beklediği ile ilgili net bilgilerinin olmadığını söyledi. Ayrıca konuşmasında atık pillerin çevre ve insan sağlığına zararlarından bahseden BAHAR, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, TAP Derneği ve İlçe Belediyeleri işbirliğinde yürütülen ve 15 Mayısta sona erecek olan okullararası Ödüllü Atık Pil Toplama Kampanyasından da bahsetti. TAP Tekirdağ İl sorumlusu Hatice ÇOLTU, il genelinde atık pil toplama miktarları ve toplama yerleri hakkında bilgi vererek ülke genelinde toplanan atık pillerin 0-40 oranında düzenlenen atık pil toplama kampanyaları ile sağlandığını dile getirdi. Ayrıca Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi şemsiyesi altında atık pillerin ayrı toplanması hususunda gösterilen ilgi ve duyarlılıktan dolayı teşekkür ederek memnuniyet duyduklarını belirtti.

Cam Kırığı Hurda Nak.İnş.Gıda Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti firması Satın Alma Müdürü Serkan ŞENAY' da Cam Kırığı firması olarak, "Tekirdağ ilinde tüm ilçe belediyeleri sınırları içerisinde cam atıklarının toplanmasına yönelik faaliyette bulunduklarını, Süleymanpaşa ilçesi sınırları içerisinde 1 adet aktarma merkezi oluşturarak Ambalaj Atıkları Yönetim Planına dahil olduklarını ve diğer ilçelerde toplanan atıklarında bu merkezde ayrı ayrı tartılmak suretiyle Gebze de bulunan geri dönüşüm tesisine taşıdıklarını ifade etti. Bu kapsamda Bakanlık yetkilileri ile görüşüleceği bilgisini katılımcılara iletti.

Toplantı sonunda bitkisel atık yağlar ile atık madeni yağların toplanmasına yönelik firmalarla yapılacak protokol taslakları ve il genelinde yaşanan sıkıntılar değerlendirilerek, çevrenin korunması ve iyileştirilmesine yönelik görüşmelerde bulunuldu.