Halk Ekmek Fabrikası Projesi Fırıncı Esnafı İle Tartışıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ekmek Fabrikası Projesi ile ilgili düzenlenen istişare toplantısı, tüm ilçelerin Fırıncılar Dernek Başkanları, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanları, Kahveciler Odası Başkanları, Lokantacılar Odası Başkanları, Türkiye Fırıncılar Federasyon temsilcisi ve fırıncıların katılımı ile Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, gerçekleştirilmesi düşünülen tüm projeleri paydaşlarla paylaşmak suretiyle hayata geçirmeyi prensip edindiklerini belirterek,  "Gerçekleştirmeyi planladığımız projelerimiz arasında yer alan "Ekmek Fabrikası Projesi" ile öncelikle sosyoekonomik durumu düşük vatandaşlarımıza ve Tekirdağ halkına hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Düşüncemiz kesinlikle kimsenin ekmeğiyle oynamak, mağdur etmek, fırıncılarımızı zora sokmak değildir." dedi. Ayrıca halkın talebinin de yoğun olduğunu dile getiren Başkan Albayrak, projenin henüz ilk aşamada olduğunu, fırıncılarımızla ve sivil toplum kuruluşlarıyla sık sık bir araya gelerek konuyu enine boyuna değerlendireceklerini ve herkesin mutlu olacağı ortak bir paydada buluşmak istediklerini belirtti.

Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. H. Tamer Dodurka'da projenin özellikle sosyal amacına değinerek, "Yapılan araştırmalara göre halkımızın % 57'si ekmek alırken fiyatını önemsemektedir. Amacımız fırıncılar ile rekabete girmek değil, sosyal belediyecilik anlayışı içerisinde öncelikle dar gelirli vatandaşlarımıza biraz olsun destek olmaktır. 1 kişinin asgari ücretle çalıştığı 4 kişilik bir ailenin aylık kazancının % 15'ini  ekmeğe verdiği belirlenmiştir. Görülme sıklığı 1/100-1/300 olan çölyak ve fenilketonuri hastalarımıza glütensiz ekmek üreterek kolay temin edemedikleri temel besin maddesine ulaşmaları sağlanacaktır. Kurulacak büfelerin kiralanmasında şehit-gazi ve engelli ailelerine öncelik tanınacak" dedi ve katılan tüm sivil toplum kuruluşu temsilci ve üyelerine desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Ayrıca toplantıda İzelman Eski Genel Müdürü ve İzmir Kent Ekmek Kurucu Müdürü M. Zeki Babaoğlu da deneyimlerini fırıncı esnafı ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile paylaştı.

Toplantıya katılan fırıncılar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de Halk Ekmek Fabrikası kurulması ile ilgili görüşlerini, projenin uygulanmasının ardından fırıncı esnafının yaşayacağı sıkıntılarla ilgili kaygılarını ifade ettiler, projenin uygulanabilirliği konusunda bundan sonra da diyalog halinde olunmasının önemine dikkat çektiler ve fikirlerine başvurulmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın önderliğinde gerçekleşen toplantıya ayrıca Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Dr. Deniz Bozdoğan, İzelman Eski Genel Müdürü ve İzmir Kent Ekmek Kurucu Müdürü M. Zeki Babaoğlu, Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü personelleri de katıldı.