TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
YEREL TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ TEKİRDAĞ'DA YAPILDI
02/05/2017 18:50:51
YEREL TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ TEKİRDAĞ'DA YAPILDI

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından bu yıl ilki düzenlenen Yerel Tohum Takas Şenliği Bedesten yanındaki alanda yapıldı.

 Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın yanısıra, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Genel Sekreter Oral Karakaya, Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Örgütleri Başkanları ile çevre ilçe ve illerden gelen davetlilerin de büyük ilgi gösterdiği tohum takas şenliğinin açılış konuşmasını yapan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Polat bu şenliğin geleneksel tohumların korunması ve gelecek jenerasyonlara aktarılması için önemli olduğunu söyledi. Polat" Hiçbir ticari kaygı olmadan tohumların üreticiler arasında alışverişi sağlanacak ve bu yöreyle özdeşleşmiş tohumlar korunacak" dedi.

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat da bu şenliğin basit bir şenlik olmadığını, bir duruş olduğunu toplumun kendi değerlerine sahip çıkmasının duruşu olduğunu belirtti.

 "Trakya'da ilki yapılan şenliğin Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve paydaşları tarafından ortaya konmasının kendileri için ayrı bir gurur olduğunu belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak "Tekirdağ tarım ve hayvancılığın Türkiye'de başkentidir. Böyle bir yerde de üretimi kaliteyi arttırıcı etkinliklerin yapılması kaçınılmazdır. Tekirdağ'ın büyükşehir olmasıyla beraber bütün birimlerinin 6313 km kare arazi içinde olması ve 4 milyon 160 bin dönümünün tarım arazisi olması, Türkiye'de üretilen buğdayın 20 de biri, ayçiçeğin yüzde 33'ü, kanolanın yüzde 60'ı, arpanın yüzde 2'si üzümün yüzde 3'ü gibi tarım ürünlerinin olduğu yerde bu çalışmaların olması doğaldır. Hatta buğday veriminde Türkiye ortalaması dekara 280 kilo iken Tekirdağ'da 480 kg hatta daha da yukarılara çıkması önemlidir. dedi.

 Yerel Tohum Takas Şenliğinde kurulan standları gezerek yöresel ürünlerin tadına da bakan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak bu şenliğin yapılmasında  emeği geçenlere teşekkür etti ve  şenliklerin bundan sonra da devam ettirileceğini söyledi.

 Yerel Tohum Takas şenliğinde ayrıca özel mektebim ilkokulu öğrencilerinin gösterileri  ve Güzel sanatlar Lisesi öğrencilerinin gösterileri ile Lüleburgaz Cumhuriyet Kadınları Korosu konseri büyük alkış alırken tarımla ilgili fotoğraflardan oluşan sergi de vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

 Oturum başkanlığını Tarımsal Hizmetler Daire Başkanıu Hacı Aslan'ın yaptığı panelde de konuşmacılar Tracy Mary Lord, Zir. Yük. Müh. Ahmet Atalık, Prof. Dr. Tayfun Özkaya ve Prof. Dr. Levent Sarın, tohumculukta gelinen son nokta konularında dinleyenleri bilgilendirdiler.

 

 

Güncel Haberler
BİZE ULAŞIN
ALO 153
TEKİM - BÜYÜKŞEHİR
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Alo 153 hattıyla ya da iletişim butonuna tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.