TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
BAŞKAN ALBAYRAK VETERİNERLER GÜNÜNÜ KUTLADI
03/05/2017 13:09:42
BAŞKAN ALBAYRAK VETERİNERLER GÜNÜNÜ KUTLADI

Nisan ayının son haftasında  kutlanan Dünya Veterinerler günü nedeniyle  Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Veteriner Şube Müdürlüğü tarafından Sosyal Tesislerde yemek düzenlendi. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın yanısıra Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka ile diğer yetkililerin ve veterinerlerin hazır bulunduğu yemek te konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı kadir Albayrak veterinerlerin Dünya Veterinerler gününü kutladı ve  yemeklerin Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından her yıl yapılacağını belirterek  geleneksel hale getirileceğini söyledi. Albayrak yemekte bütün meslektaşların bir araya gelerek kaynaştığını belirtti.

Tüm katılımcılarla beraber olmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getiren Genel sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka  da  bizi onurlandıran Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak'a  çok teşekkür ediyorum" dedi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin hayvancılıkla ilgili yatırımlarından söz eden Dodurka şöyle dedi;

Kaba yem ihtiyacına yönelik olarak üreticiye ücretsiz yem bitkileri tohumlarının dağıtımı, meraların gübrelenerek iyileştirilmesi, meralara güneşlik ve suluk yapımı. Hayvan içme suyu göletlerinin yapımı, damızlık koç dağıtımı, mandacılık projesi, arıcılık ve polinasyon projesi, yem fabrikamızın da ayda 2 ton kapasiteyle kaliteli yem üreterek üreticiye ucuz yem sağlanması ve yem piyasasının kontrolü, çeşitli ilçelerde mezbahaların modernizasyonu ve biri 30 milyonluk bir yatırımla Türkiye'nin en büyük kombinası olmak üzere iki adet et kombinasının yapımı.

Bunları saydıktan sonra veteriner hekimler günü münasebetiyle birkaç cümle de veteriner hekimlik hakkında konuşmak isterim.

Değerli misafirler bu ülkenin iyi yetişmiş insanlara ve iyi yetişmiş veteriner hekimlere ihtiyacı var:

"Dünya'da yeni ortaya çıkan ve insanlarda ölüme yol açan bulaşıcı hastalıkların yüzde 75'i hayvanlardan kaynaklanıyor. Yine insanlardaki gıda zehirlenmelerinin büyük bir kısmı hayvansal gıdalardan ve bunlarla mücadele görevi veteriner hekimlere ait. O halde veteriner hekimlik uygulamaları aynı zamanda insan sağlığı açısından koruyucu hekimlik uygulamalarıdır.  Ancak ülkemizde koruyucu hekimliğe ayrılan pay tedavi edici hekimlik payından çok düşük. Ayrıca koruyucu hekimliğin kurumları olan aşı üreten enstitülerimiz ve bir yığın araştırma enstitümüz kapanmış durumda. Bunu şimdiye kadar anlatamadıysak kendimizi sorgulamamız gerekiyor.

Hayvancılık memleketinde et ithal ediyoruz, et üreticisi de süt üreticisi de gübre, mazot ve yem fiyatlarının yüksekliği nedeniyle zaten kar edemiyor. Bir de hayvan ithaliyle fiyatları düşürerek onları iyice ezdiriyoruz. Böylece ahırlar bir bir kapanıyor, hayvansal üründe dışa bağlı hale geliyoruz. 

Et ithali bir yana biz kaba yem bakımından da gittikçe daha fazla dışa bağımlı hale geliyoruz. Bu duruma neden düştük derseniz, bu durum 1950li yıllara kadar uzanıyor. Truman doktrini, Nato, Marşhall Yardımları derken bizim hangi ekini ekeceğimize bile başkaları müdahale etti. Bir yığın tarım arazisi katma değeri düşük ürünlere ayrıldı. Meralarımız o günden bu yana kaybolup verimsizleşti. Son 10 yılda 23 milyon dekardan daha fazla tarımsal alanı kaybettik. Meraların bu halde olması nedeniyle kaba yem açığımız çok büyük. Buna rağmen 24 Ocak kararlarıyla zaten hayvancılığın ipi çekilmiş ve destekler kalkmış durumda. Tamam destek yapmayalım ama o zaman meralarımızı iyileştirelim, o da yok. Bakın Yeni Zelanda'ya' Otlaklar fazlasıyla yeterli ve üreticinin kaba yem maliyeti sıfır. Bu durumda ayrıca bir desteğe gerek yok tabi ki.

Meralar bu kadar önemliyken meralarımızın bu durumuna 1950'lerden bu yana yani 65 seneden fazladır seyirci kalınıyorsa siyaset makamı tarım ve hayvancılığı önemsemiyor ya da görevini yapmıyor demektir.

Et ithal edemiyoruz da ihraç edebiliyor muyuz' Bunun nedeni şap başta olmak üzere bulaşıcı hastalıklardır. Bunu yenmek için veteriner teşkilatının en azından şaptan daha güçlü olması gerekir. Bunu güçlü kılacak kim' Yine siyaset makamı'

Gelinen sonuç ne' Türkiye'nin tarım ihracatı 17.1 milyar Euro. (Bir o kadar da ithal ediyoruz) Konya'dan biraz büyük bir yüz ölçüme sahip Hollanda'nın ise ihracatı 85 milyar Euro. Gördüğünüz gibi bu iş bilimle ve doğru politikalarla oluyor.

Kısacası bir ülke tarımsal ürün bakımından, yani gıda bakımından dışa bağımlıysa o ülke bağımsız olamaz. Ülkemizde, sefalete ve esarete son vermek için tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlılığa son vermek şarttır. İşte bu nedenle bu ülkenin iyi yetişmiş veteriner hekimlere ihtiyacı var.

Sözlerimi Mustafa kemal Atatürk'ün bir sözüyle noktalamak istiyorum: Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.

Sosyal alanda ve siyaset makamında daha fazla yetişmiş veteriner hekim görme umuduyla dünya veteriner hekimler gününüzü kutlarım

Güncel Haberler
BİZE ULAŞIN
ALO 153
TEKİM - BÜYÜKŞEHİR
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Alo 153 hattıyla ya da iletişim butonuna tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.