TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
BASIN AÇIKLAMASI
03/05/2017 13:38:10
BASIN AÇIKLAMASI

"UKOME'den Skandal Karar" başlıklı habere ilişkin Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından bir basın açıklaması yayımlandı:

Çorlu Avrupa Yakası Gazetesinin 28 Nisan 2017 tarihli nüshasında yayımlanan  "UKOME'den Skandal Karar" başlıklı gazete haberinin içeriğinde, UKOME kurulunun 2017/175 no'lu kararı ile Ulaşım Koordinasyon Merkezi Tekirdağ ili içerisinde "D2" yetki belgeli tarifesiz gurup yolcu taşımacılığı yapan araçların terminallerden yararlandırılmamasının birçok sorunu da birlikte getirdiğini bahisle terminalde acente kiralayanların otobüs ve minibüslerin terminale girmemesi nedeniyle şikayetlerini dile getiren esnaf "Madem UKOME böyle bir karar aldı, bizim kiralarımızı da UKOME ödesin. Otogara ne gerek var"  diyerek alınan karara tepki göstermişlerdir. Haberde bahsi geçen konuya açıklık getirmek amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

Ülkemizde Uluslararası, Yurtiçi ve Şehir içi taşımacılık kuralları, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa (KTK) dayanılarak hazırlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY) ile düzenlendiği bu yönetmeliğin 1. ve 3. maddelerinden anlaşılmaktadır.

Adı geçen yönetmeliğin; "Tanımlar" başlıklı "4. Maddesinin 1-k" bendinde "Grup yolcu: Önceden planlanmış gezi, toplantı, tören ve benzeri amaçla bir araya gelen ve bu amaçla gerçekleşecek seyahatin başlangıcından bitimine kadar birlikte hareket eden yolcu topluluğunu,

"4-1-oo" bendinde  "Tarifesiz yolcu taşıma: Önceden bir taşıma hattı ve taşıma güzergahı ile bir zaman ve ücret tarifesi belirlenmeksizin; grup yolcu durumuna göre arızi veya mekik sefer düzenlenerek yapılan düzensiz yolcu taşımalarını" tanımı bulunmakla birlikte "Yetki Belgesi Türleri" başlıklı 6. maddesini 4-a bendinde " D1 yetki belgesi: Tarifeli olarak şehirlerarası ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara,

Aynı maddeni 4-b bendinde ise "D2 yetki belgesi: Tarifesiz olarak yurtiçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara,"  verileceğine hükmolunmuştur. KTY'nin "Yetki belgesi türleri" başlıklı 6. maddenin 5'inci bendinde belirtilen  "F türü yetki belgesi: Ticari amaçla yolcu taşımacılığı alanında acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:

a) F1 yetki belgesi: Yurtiçi yolcu taşımacılığı alanında acentelik yapacaklara,

b) F2 yetki belgesi: Uluslararası ve yurtiçi yolcu taşımacılığı alanında acentelik yapacaklara,

verilir."

"Yetki belgesi almanın veya yenilemenin özel şartları" başlıklı 13-5 maddesindeki a fıkrasında verilen, "F türü yetki belgeleri için; (Değişik:RG-23/10/2012-28450) F1 yetki belgesi için başvuranların, faaliyet gösterilen yer ilçe ise 2.000 Türk Lirası, il ise 6.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesi ile acentelik hizmetine elverişli müstakil bir büroya veya faaliyette bulunduğu yerleşim biriminde kalkış yerindeki terminaller birleştirilmiş ise bu terminallerdeki bürolardan birinde yeterli bir alanın kullanım hakkına sahip olmaları şarttır. F1 yetki belgesi sahipleri sadece D1, D2, D4 yetki belgesi sahipleriyle acentelik sözleşmesi yapabilir.

b) (Değişik:RG-23/10/2012-28450) F2 yetki belgesi için başvuranların, 6.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesi ile acentelik hizmetine elverişli müstakil bir büroya veya faaliyette bulunduğu yerleşim biriminde kalkış yerindeki terminaller birleştirilmiş ise bu terminallerdeki bürolardan birinde yeterli bir alanın kullanım hakkına sahip olmaları şarttır. F2 yetki belgesi sahipleri sadece B1, B2, D1, D2, D4 yetki belgesi sahipleriyle acentelik sözleşmesi yapabilir" ,"Acentelerin sözleşme yükümlülükleri" başlıklı 44 üncü maddesinin 1'inci bendinde, " Acenteler, adlarına bilet satışı veya taşıma senedi tanzim edecekleri yetki belgesi sahipleriyle, acentelik sözleşmesi yaparak bunları yetki belgelerine kayıt ettirmek zorundadırlar. Acenteler, sadece sözleşme yaparak yetki belgelerine kayıt ettirdikleri yetki belgesi sahipleri adına iş ve işlem yapabilirler."  hükümleri bulunmakta olup bu hükümler ile F yetki belgesi, belge sahiplerine taşıma yetkisi veya terminal kullanma yetkisi değil, yolcu bileti satışı, fatura kesme gibi diğer idari işlerin yürütülebileceği acentelik, büro kullanma yetkisi verdiği açıkça anlaşılmaktadır.

D2 yetki belgesi ile tarifesiz olarak organizasyon ve gurup taşımacılığı yapması gereken firmaların, terminallere şehirler arası yolculuk için gelen vatandaşları toplayıp daha sonradan fatura düzenleyerek toplu organizasyon gibi gösterdiği, bu durumun D1 yetki belgesi kapsamında şehirler arası tarifeli yolcu taşımacılığı yapan firmaların faaliyet alanına girmesinden dolayı yetki belgesi sahipleri arasında oluşan asayişe müessir olayların artarak devam etmesine neden olduğu gerek belediyemiz iletişim hatlarını kullanarak vatandaşlardan ve firmalardan belediyemize gelen şikayetler ile izlenen güvenlik kameraları görüntülerinden, gerekse belediyemiz personelince yapılan tespitlerden anlaşılmıştır.

Tüm bu hususlar değerlendirilerek UKOME tarafından alınan 19.04.2017 tarih ve 175 sayılı kararının alt evrakları incelendiğinde; İlimiz genelinde bulunan terminallerde D2 yetki belgesi ile tarifesiz yolcu taşımacılığı yapan araçların terminale girme zorunluluğuna dair bir hüküm bulunmadığı, her ne kadar terminallerde bulunan F1 belgeli acentelerin D2 yetki belgesi sahibi kişilerle sözleşme yapabilmesi düzenlenmiş ise de sözleşme yapma ile araç kalkış noktasının terminal olarak belirlenmesi arasında bir bağlantı bulunmadığı görülmektedir.

Bu olayların önüne geçebilmek ve vatandaşlarımıza daha güvenilir bir hizmet ortamının devamlılığını sağlamak üzere, KTY'nin "Terminal İşletmecilerinin Yükümlülükleri" başlıklı 33. Maddesinin "ğ" bendinde belediyemize verilen yükümlülükler arasında  "İşlettikleri terminallerde yetki belgesiz taşımacılık ve acentelik faaliyetinde bulunulmasına ve taşıt kartı olmayan taşıtların terminale giriş/çıkışına izin vermemek ve bunları önlemekle, yükümlüdürler" hükmü de göz önünde bulundurularak gerek can ve mal kaybını gerekse usulsüz taşımacılığı usulüne uygunmuş gibi gösterilerek yapılan taşımacılığı engellemek maksadıyla,  D2 yetki belgesine sahip araçların terminallere girmesine izin verilmemesi kararı alınmıştır. D2 yetki belgeli araçların terminale girmesinin UKOME kararı ile yasaklanması D1, B1, D4 yetki belgesi ile şehirlerarası yolcu taşımacılığına bir engel teşkil etmediği gibi, F yetki belgesine kaydettirilen araçlara yönelik terminaldeki acentelerden fatura düzenlenmesini veya organizasyon yapılmasını da engellememektedir.

Sonuç olarak Belediye Başkanlığımız, her hizmet dalında görev bilincinin farkında olup, halkımıza ve paydaşlarımız olan esnafa eşit şartlarda, yasalara uygun bir şekilde daha iyi hizmet vermeyi de kendisine ilke edinmiştir.

            Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Güncel Haberler
BİZE ULAŞIN
ALO 153
TEKİM - BÜYÜKŞEHİR
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Alo 153 hattıyla ya da iletişim butonuna tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.