TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
BASIN AÇIKLAMASI
23/07/2018 11:45:32
BASIN AÇIKLAMASI

Tekirdağ Ak Parti İl Başkanı Cüneyt Yüksel tarafından; Ak Parti İl Başkanlığına ait sosyal medya hesabında yapılan açıklamada idaremizi karalamak maksadıyla taraflı ve tamamen gerçekdışı beyanlara yer verilmiştir.

Söz konusu beyanlara aşağıda ayrı ayrı yanıt verilmiştir. Şöyle ki;

     İhalenin iptal nedeni; müteahhidin zarar etmesi değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı İller Bankası tarafından, söz konusu müteahhide 8 ay boyunca hak ediş ödenmesinin yapılmaması, sonraki süreçte de ödemelerin yapılması hususunda belirsizlik olması ve yine bir kamu kurumu olan Kamu İhale Kurumu'nun bu durumu mücbir sebep sayarak ihalenin iptal edilmesine neden olmasıdır.

     Sayın Yüksel tarafında, " ...yolu, izi, ulaşımı, alt yapısı olmayan bir yerde, iş bilmez yönetim tarafından yapıldığı" iddiası; konu hakkında ne kadar bilgisiz olduğunun ve hiçbir araştırma yapmadan, fikir ileri sürebildiğinin belgesidir.

     Söz konusu arazi; 04.07.2001 tarihli Tekirdağ Belediye Meclisi kararı ile belediye başkanlığı yapılmak üzere hizmet alanı olarak ayrılmış bir arazidir.

       Yine hemen yanında, Valilik, TESKİ, Kültür Merkezi, Camii, Okul, Türk Telekom Hizmet Binası vb. kamu hizmetine ayrılmış ve birbiriyle bağlantılı devasa büyüklükte kent parkları bulunmaktadır.

      2 adet okul inşaatı Valilik tarafından aynı bölgede başlamış bulunmaktadır.  Yine 1 adet camiinin inşaatına belediye hizmet binası yanında başlanmıştır.

       Söz konusu arazinin yıllar önce imar planlarında ikinci bir şehir merkezi olarak seçilmesi; kentin planlı bir alanda büyümesi ve eski kent merkezinde araç ve insan trafiğini azaltacağından doğru bir tercihtir.

      Nüfusun kısa sürede 2-3 katına çıkabileceği öngörülen hiçbir modern şehirde merkezdeki eski yapılar yıkılarak yerine insan ve araç trafiğini arttıracak, trafiği kilitleyecek yapılar yapılmaz, yapılmamalıdır.

     Belediyemiz çağdaş, insan odaklı belediyeciliğin gereği olarak daha önceki planlarda alınan kararların gereğini yapmış ve yapacaktır.

     Çağdaş modern yapılar, kent parkları, belediye hizmeti alan insanlarımızın yaşam kalitesini arttıran ve yaşam tarzını oluşturan örnek yapılardır.

     Yapı grupları, fonksiyonları, işlevleri ve yapı malzemeleri farklı binaları, eşdeğer kabul edip kıyaslama yapmak ve yüzde 60 daha fazla bir maliyetle yapılıyor sonucu çıkarmak yapı sektöründen haberdar olmayan kişilerin bilimsellikten uzak objektif olmayan değerlendirmeleridir.

          Hizmet binası bölgesindeki yolların 2018 yılı sonuna kadar sathi kaplaması bitirilmek üzere ihalesi yapılmıştır.

Büyükşehir Belediyesi hizmet binamızda vatandaşımıza hizmet veren çalışma ofisleri dışında doğrudan vatandaşlarımızın kullanımında olacak Kültür Merkezi işlevi görecek Konferans Salonu, Çok Amaçlı Salon, Sergi Salonu gibi alanlarda bulunmaktadır.

İhale dosyamızın içinde hizmet binası haricinde 20.176 m2 lik kent meydanı (tören ve dinleme alanları, seyir terasları ) ve 48.990 m2 lik kent parkı bulunmaktadır.

     Yine ihalemizin içinde 35.682 m2 alana sahip 943 araç kapasiteli 2 kattan oluşan yer altı otoparkı mevcuttur.

     Yeni Hizmet Binasının ve eklentilerinin yüzde 50'den fazlası halkın doğrudan kullanımına açık kamu alanlarından oluşmaktadır.

69.000 m2 den oluşan meydan ve yeşil park alanlarımız da yeni şehir merkezimizin önemli dinlenme alanlarıdır.

     Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı İller Bankası 01.08.2017 tarih ve E.1378 sayılı yazısı ile müteahhide yapılan hak ediş ödemelerini durdurmuştur.

      Kamu İhale Kurumunun 11.10.2017 tarih ve E.2017/23810 sayılı yazısı ile bu durum mücbir sebep (önlenemez durum ) olarak kabul edilmiş olup, Kamu İhale Kurumu kararı gereğince bahse konu ihale iptal edilmiştir.

     Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı İller Bankası'nın kredi durdurma kararından 9 ay sonra ilgili Bakanlığın 07.05.2018 tarih ve E.18975 sayılı yazısı ile 50.000.000 TL'lik tutarın kullanıma açıldığı idaremize bildirilmiştir. Ancak kredinin tamamının hangi tarihlerde kullanıma açılacağı konusu halen belirsizdir.

     Ülkemiz şartlarında döviz, enflasyon ve inşaat maliyetlerindeki anormal artışlar nedeniyle yapım işleri ihaleleri uygulamaları yönetmeliğinin 11. maddesi 3. bendine göre yaklaşık maliyet güncellenerek yeniden ihaleye çıkılmıştır.

     Hizmet binası, meydan ve meydan altı otopark ve çevre düzenlenmesi yapım işinin yaklaşık maliyetinin güncellenmesi ve yeni fiyatlar ile ihaleye çıkılmasının ek mali yük getirdiği açıktır.

      Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı İller Bankasınca kredinin kullanımının durdurulması İdaremizi ve dolayısı ile kamuyu zarara uğratmıştır.          

     İdaremizin inisiyatifi dışında gelişen bu durum sebebiyle; idaremizi ve yöneticilerini suçlamanın hiçbir haklı dayanağı bulunmamaktadır.

  Kamuoyunun takdirine sunulur.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı

Güncel Haberler
BİZE ULAŞIN
ALO 153
TEKİM - BÜYÜKŞEHİR
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Alo 153 hattıyla ya da iletişim butonuna tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.