TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
Harf Devriminin İlk Adımı 91 Yıl Önce Tekirdağ'da Atıldı
23/08/2019 12:02:48
Harf Devriminin İlk Adımı 91 Yıl Önce Tekirdağ'da Atıldı

Yeni Türk alfabesinin Tekirdağ'da uygulanışının 91. Yıl dönümü etkinlikleri kapsamında çelenk sunma töreni ve konferans düzenlendi.

Süleymanpaşa ilçesindeki 50. Yıl Harf İnkılabı Anıtı'nın önünde gerçekleşen çelenk sunma törene Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Garnizon Komutanı Tank Kur. Alb. Cumhur Mustafa Kıcanaoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak,  Süleymanpaşa Kaymakamı Aslan Yurt, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, İl Protokolü, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE ÖRNEK OLMUŞTUR"

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, yeni Türk alfabesinin kullanılmaya başlanmasının Mustafa Kemal Atatürk'ün en büyük devrimlerinden biri olduğunu belirterek, "Millî kültürümüzü, muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkarma hedefini ortaya koyan Atatürk, yeni Türk alfabesini 23 Ağustos 1928 tarihinde Tekirdağ ziyaretinde ilan etmiştir. 1 Kasım 1928'de yeni Türk alfabesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmiş ve 24 Kasım 1928'de, Atatürk'e "Başöğretmen" unvanı verilmiştir. Bu sürecin başlangıcı da 23 Ağustos 1928 tarihidir. Aradan geçen 90 yıl, atılan bu adımların ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Milli alfabesini kullanan ve eğitim faaliyetlerine ağırlık veren Türkiye Cumhuriyeti gerçekleştirdiği ilerleme sayesinde, gelişmekte olan ülkelere örnek olmuştur. Ülkemizi, muasır medeniyet çizgisinin üzerine çıkarma yolunda ilerlerken Atatürk'ün ilke ve devrimlerine her zamankinden fazla sahip çıkmalıyız. Bu düşüncelerle yeni Türk alfabesinin ilanının 91. yıl dönümünü kutluyor, Ulu Önderimiz Atatürk'ü şükran ve saygıyla anıyorum." dedi.  Çelenk Sunma Töreni yapılan konuşmaların ardından Anıta çelenk sunulması ile son buldu.

HARF İNKILABI SERGİSİ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİ

Yeni Türk alfabesinin Tekirdağ'da uygulanışının 91. Yıl dönümü etkinlikleri, çelenk sunma töreninin ardından Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde düzenlenen Harf İnkılabı Sergisi ve konferansı ile devam etti.

Kurtuluş Savaşı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatından karelerin yer aldığı serginin açılışı Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Garnizon Komutanı Tank Kurb. Alb. Cumhur Mustafa Kıcanaoğlu ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak tarafından gerçekleştirildi.

Yeni Türk alfabesinin Tekirdağ'da uygulanışının 91. Yıl dönümü etkinlikleri, gerçekleştirilen sergi açılışının ardından Namık Kemal Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Nuran Koltuk tarafından konferans ile son buldu.

Güncel Haberler
BİZE ULAŞIN
ALO 153
TEKİM - BÜYÜKŞEHİR
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Alo 153 hattıyla ya da iletişim butonuna tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.