Büyükşehirden Hayvanlar İle İlgili Önemli Adım
03/07/2015 15:22:41
Büyükşehirden Hayvanlar İle İlgili Önemli Adım

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinden hayvanlarla ilgili önemli adım: Hiçbir kimse hayvanını sokağa terk edemeyecek.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Albayrak, "Belediyelerin görevi sadece insanların değil, en az bizler kadar yaşama haklarına sahip olan hayvanların da refah ve mutluluğunu sağlamaktır. Bu nedenle kentte, sahipli ya da sahipsiz olduğuna bakılmadan tüm hayvanlarla ilgili çalışmalara başlanılmıştır. Bu çalışmalarla hem hayvanların, hem de kurallara uymayan hayvan sahiplerinin yaptıklarından dolayı vatandaşlarımızın mağduriyetleri önlenecektir. Nitekim bu konularda düzenleme yapma, yasak koyma ve ceza verme yetkisi 5393 Sayılı Belediye Kanunuyla belediyelere verilmiştir" diye konuştu. Türkiye'nin özellikle veteriner psikoloji alanında tanınmış bilim adamlarından biri olan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka ise, "Hayvanları Koruma Kanunu'nun sekretaryasını Orman ve Su İşleri Bakanlığımız yürütmektedir, ancak işin uygulama kısmı belediyelere düşmektedir. Örneğin ev hayvanlarının terk edilmesi 5199 sayılı yasayla men edilmesine rağmen hayvan sahipleri rahat şekilde hayvanlarını terk etmekte ve böylece sokaklarda sahipsiz hayvan nüfusu artmaktadır. Diğer yandan bazı hayvan sahiplerinin hayvan gezdirirken hiçbir kurala riayet etmeyişi diğer insanları rahatsız etmekte ve toplumda hayvanlara karşı olumsuz bir algının gelişmesine yol açmaktadır. Bu tür davranışların bir kültür meselesi olduğunu ve birden bire düzelmeyeceğinin bilincindeyiz. Ancak bu davranışlara cezai yaptırım uygulandığı takdirde, en azından şikayet durumunda zabıtamızın eli kolu bağlı olmayacak ve inanıyoruz ki zamanla bu suçlarda azalma kaydedilecektir. Kayıt sistemimizin yerine oturmasıyla hayvanların terk edilmesi konusu çok yakında imkansız hale gelecektir" diye açıklamada bulundu. Belediye Meclisince konuyla ilgili olarak alınan kararlardan bazıları şu şekilde: 1. Hiçbir sebeple hayvan sahibi hayvanını sokağa terk edemez. Hayvan kaybolduğu takdirde 15 gün içerisinde ilgili belediyeye dilekçeyle bildirilmesi zorunludur. 2. Gezdirilen köpeklerin tasmasına iliştirilmiş bir künyede açık adres ve sahip bilgilerinin taşınması zorunludur. 3. 15 yaşından küçükler, yanlarında reşit bir kimse olmadan halka açık yerlerde köpek dolaştıramazlar 4. Halka açık alanlarda köpekler tasmasız ve serbest bir biçimde dolaştırılamazlar. 5. Köpek dışkılarının sahiplerince derhal kaldırılması zorunludur. 6. Bu kararlara uymayanlara 5326 sayılı kabahatler kanuna göre, emre itaatsizlikten dolayı idari yaptırım cezası uygulanır.