TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı
  • 1 - Odun dışı orman ürünleri dediğiniz nedir?

    Bazı orman ağaç ve ağaççıklarının gövdelerine yara açmak suretiyle elde olunan reçine vs. gibi yağlar; defne, okaliptüs gibi ağaç ve ağaççıklarının yaprakları; çam fıstığı gibi meyveler; bazı ağaç ve ağaççıklarının gövde kabukları, ince dal ve sürgünleri ile gerek orman altı florayı teşkil eden gerekse orman rejimine giren sahalarda yayılış gösteren kekik, adaçayı, eğrelti otu, nane vb. ağaççık, çalı, çalımsı görünüşteki bitkiler ile otsu, rizomlu, yumrulu ve soğanlı bitkiler ‘odun dışı orman ürünleri’ olarak adlandırılır.

  • 2 - Orman dışı orman ürünleri projesine katılım şartları nelerdir?

    Şarköy, Süleymanpaşa ve Malkara’nın alt yolu dediğimiz kısımda kalan orman köyü hüviyetindeki yerlerden katılım sağlanabilir. Kooperatifler ve şahıslar başvurabilir. 2016 yılından itibaren dekar başına %30’luk bir geri ödeme yapılması istenmektedir.

  • 3 - Perakendeci olarak satacağım ürünleri sadece toptancı halinden mi alabilirim ?

    5957 sayılı sayılı “Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” kapsamında Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca işletime sunulan Hal Kayıt Sistemine kayıt olarak dilerseniz HKS’ne bildirimini yapmak şartıyla üreticiden de ürün alabilirsiniz.

  • 4 - Hal Kayıt Sistemi nedir?

    Hal Kayıt Sistemi; 5957 sayılı “Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”un 16 ncı maddesinin dördüncü fıkrasına istinaden kurulmuştur.

    Hal Kayıt Sistemi ile;

    Halde veya hale bildirilerek işlem gören malların cinsine, miktarına, fiyatına, alıcı ve satıcısına ilişkin bilgiler ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca gerekli görülecek diğer hususların elektronik ortamda tutulması ve elektronik ortamda tutulan bu bilgilerin izlenmesi ve duyurulması, meslek mensuplarının kayıt altına alınması, bunlara yönelik veri tabanının oluşturulması ve toptancı halleri arasında ortak bilgi paylaşımının ve iletişimin sağlanması amaçlanmaktadır.

  • 5 - Bildirim Nedir?

    Bildirim; bildirim miktarı veya üzerindeki malların üretildiği yerden veya girdiği gümrük kapısının bulunduğu yerden her ne sebeple olursa olsun sevkinden önce bildirimciler tarafından Hal Kayıt Sistemine yapılan beyan işlemidir.

  • 6 - Bildirim işlemi nasıl ve kim tarafından yapılacaktır?

    - Toptancı haline doğrudan başvurularak yapılacak bildirimlerde, bildirimcinin veya yetkilendirdiği kişinin beyanına göre toptancı hal yönetim birimimizce,

    - Sistem internet sayfası üzerinden çevrimiçi yapılacak bildirimlerde, doğrudan bildirimcilerce,

    - Çağrı merkezi üzerinden telefonla yapılacak bildirimlerde ise, bildirimcinin beyanına göre çağrı merkezinde görevli personelce, sistem üzerinden yapılacaktır.

  • 7 - Sisteme giriş nasıl yapılacaktır?

    Sisteme ilk giriş, bildirimci olarak sisteme kaydolan kişilere ticaret il müdürlüğü tarafından verilen kullanıcı adı ve şifresi ile yapılacak (güvenlik kodunun da yazılması gerekmektedir), sisteme giriş yapan bildirimci şifresini değiştirecek ve daha sonraki girişlerinde kendi oluşturduğu şifresini kullanacaktır.

  • 8 - Bildirim iptal işlemleri nereden ve nasıl yapılır?

    Sisteme ilk giriş, bildirimci olarak sisteme kaydolan kişilere ticaret il müdürlüğü tarafından verilen kullanıcı adı ve şifresi ile yapılacak (güvenlik kodunun da yazılması gerekmektedir), sisteme giriş yapan bildirimci şifresini değiştirecek ve daha sonraki girişlerinde kendi oluşturduğu şifresini kullanacaktır.

  • 9 - Sistem üzerinden bildirim yapılamadığı durumlarda ne tür bir işlem yapılacaktır?

    Sistemden kaynaklanan sorunlar nedeniyle bildirim işleminin sistem üzerinden yapılamadığı durumlarda, bildirim işlemi bildirimci veya yetkilendirdiği kişi tarafından Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmeliğin 5 nolu ekinde yer alan belgenin doldurulması ve ilgili toptancı haline onaylatılması suretiyle gerçekleştirilebilecektir.

    Onay işleminden önce bildirimcinin veya yetkilendirdiği kişinin kimlik bilgilerine ilişkin gerekli sorgulamalar yapılacaktır. Onaylanan belgenin bir nüshası bildirimciye verilecek ve diğer nüshası sisteme işlenmek üzere ilgili toptancı halince muhafaza edilecektir. Bu belge, malın künyesi olarak kullanılabilecektir.

  • 10 - Hal Kayıt Sistemine kimler kayıt olacaktır?

    Bildirimciler, sisteme kaydolmak zorundadır.

    Malların depolandığı, işlendiği veya sevk edildiği depo, şube, tesis veya dağıtım merkezleri de sisteme kaydolacaktır.

    Kendilerince üretilen henüz satışa konu olmamış malları depolama amacıyla sevk eden ya da toptancı halinde işyeri bulunan üreticiler de sisteme kaydolacaktır.

  • 11 - Sebze ve meyve alım satımı ile uğraşmayan, sadece sebze ve meyvenin depolanması ve muhafazası faaliyeti ile iştigal eden depo sahipleri de sisteme kayıt olacak mı?

    Henüz satışa konu olmayan ve depolarda muhafaza edilmek üzere gönderilen ya da buralarda muhafaza edilen mallar da bildirime tabi olduğundan ve malların, depolarda muhafaza edilebilmesi ya da şube, tesis veya dağıtım merkezi aracılığıyla sevk edilebilmesi, bunların önceden sisteme kaydedilmesi ile mümkün olabileceğinden depo, şube, tesis veya dağıtım merkezlerinin de sisteme kaydı gerekmektedir.

  • 12 - Bildirimciler kimlerdir?

    Bildirimciler, organik ve iyi tarım uygulamaları kapsamında üretilen sertifikalı ürünler dâhil bildirim miktarı veya üzerindeki sebze ve meyvelerin her ne şekilde olursa olsun alımı, satımı ve devrini yapan gerçek veya tüzel kişilerdir. Bu kişiler;

    Sınaî üretimde kullanmak üzere mal satın alan sanayiciler

    İhraç etmek üzere mal satın alan ihracatçılar

    İlgili mevzuatı çerçevesinde mal ithal eden ithalatçılar

    Üretici örgütleri

    Komisyoncular

    Tüccarlar

    Üreticiden temin ettiği malları, tüketiciye satan market, manav, pazarcı ve diğer perakendeciler

    Üreticiden temin ettiği malları münhasıran kendi tüketiminde kullanan lokanta, otel, yemekhane, hastane ve yurt gibi kuruluşlardır

  • 13 - Künye nedir?

    Künye, bildirim yapıldıktan sonra sistem tarafından oluşturulan ve malın üretim yerini, cinsini, miktarını, hangi üretici/işletmeye ait olduğunu ve varsa sertifika bilgilerini içeren belgedir.

  • 14 - Künye nerede bulundurulacaktır?

    Toptan veya perakende mal satışında, malların üzerinde veya kap ya da ambalajlarının herkes tarafından kolaylıkla görülebilecek bir yerinde künyenin bulundurulması zorunludur. Kap veya ambalajlarından çıkarılarak satışa sunulan mallara ilişkin künyelerin, herkes tarafından kolaylıkla görülebilecek bir şekilde satış alanının uygun bir yerinde bulundurulması gerekmektedir.

  • 15 - Hal rüsumu nedir?

    Hal rüsumu, malları satın alanlarca toptan satış bedeli üzerinden toptancı hali bulunan belediye veya işletmelere ödenen meblağdır. İlgili mevzuatı çerçevesinde ithal edilen mallar ile fatura veya müstahsil makbuzu ile üreticilerden satın alınan mallardan; toptancı halinde satılanlardan yüzde bir, toptancı hali dışında satılanlardan yüzde iki oranında hal rüsumu alınır. Hal rüsumu, bildirim işleminin tamamlanmasıyla tahakkuk eder.

  • 16 - Hangi alım satım işlemlerinden hal rüsumu alınmaz?

    Bildirimde bulunmak kaydıyla;

    - Sınaî üretimde kullanılmak üzere satın alınan mallardan,

    - İhraç edilmek üzere satın alınan mallardan,

    - 1/12/2004 tarihli ve 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu kapsamında organik tarım faaliyetleri esaslarına uygun olarak üretilen ham, yarı mamul veya mamul haldeki sertifikalı ürünlerden,

    - İyi tarım uygulamaları kapsamında sertifikalandırılan ürünlerden,

    - Üreticilerce perakende olarak doğrudan tüketicilere satılan mallardan,

    - Üretici örgütlerince toptancı hali içinde ve dışında satılan mallardan hal rüsumu alınmaz.

  • 17 - Üretici olarak ürettiğim ürünleri nasıl satabilirim ?

    Üretici olarak ürettiğiniz ürünleri perakende olarak HKS’ne bildirim yapmadan satabilirsiniz.

  • 18 - Toptan olarak meyve ve sebze satışını nasıl yapabilirim ?

    5957 sayılı “Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”un 4 ncü maddesinin beşinci fıkrasına göre malların toptan satışında sadece toptancı hallerine yetki verilmiştir. Toptan olarak perkendecilere ürün satabilmeniz için toptancı halinde iş yerinizin bulunması gerekmektedir.

  • 19 - Toptan satış miktarı nedir ?

    Adet ile yapılan satışlarda 150 adet, bağ ile yapılan satışlarda 50 bağ, kilogram ile yapılan satışlarda ise 100 kilogram üzerinde yapılan satıştır.

BİZE ULAŞIN
ALO 153
TEKİM - BÜYÜKŞEHİR
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Alo 153 hattıyla ya da iletişim butonuna tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.