TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin sivrisineklerle mücadelesi aralıksız devam ediyor
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin sivrisineklerle mücadelesi aralıksız devam ediyor

Bu yıl sivrisinek mücadelesi çok daha önem taşıyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Veteriner İşleri Müdürlüğü Tekirdağ'ın tüm ilçelerinde ilaçlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

2016 yılı ocak ayından itibaren Büyükşehir Belediyesince Tekirdağ Genelinde ilaçlanan jit alanı sayısı Mayıs ayında 2593 rakamına ulaştı. İlçelerde ise Süleymanpaşa 142, Çorlu 180, Çerkezköy 250, Kapaklı 233, Ergene 305, Saray 266, Muratlı 185, Hayrabolu 403, M.Ereğlisi 172, Malkara 343 ve  Şarköy'de  114 rakamına ulaşıldı. Süleymanpaşa ve Şarköy İlçe Belediyeleri kendi ilaçlamalarını kendi yapıyor, Büyükşehir Belediyesi ise sadece destek olduğu için rakamlar az gibi gözüküyor. Bu rakamlar şimdiye kadar Tekirdağ'da yapılan ilaçlama miktarlarının çok üzerinde. Bu yoğun mücadelenin en önemli sebebi ise son yıllarda dünyada yayılmaya başlanan ve özellikle bebekleri tehdit eden Zika virüs hastalığına karşı gerekli önlemleri almak.

İlaçlamaları Sağlık İşleri Daire Başkanı Dr. Deniz Bozdoğan ve Veteriner İşleri Müdürü Vet. Hek. Özgen Manav ile yerinde Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr.Tamer Dodurka konuyla alakalı olarak şu açıklamayı yaptı: "Sivrisinek sokması ile bulaşan ve dünyada birçok ülkede bir anda alevlenen Zika virüsü artık küresel sağlığı tehdit etmeye başladı. Ülkemizde henüz bir vaka görülmedi ancak virüsün görüldüğü ülkelerin sayısında sürekli bir artış oluyor. Hele ki yaz mevsimiyle birlikte sivrisinek sezonunun da başlayacağı göz önüne alındığında virüsün görüldüğü ülke sayısının daha da artmasından korkuluyor.  Henüz koruyucu bir aşısının olmadığı bu hastalıkla ilgili olarak ülkemizde alınacak en önemli genel tedbirlerin başında hastalığın kaynağıyla yani sivrisineklerle mücadele geliyor. Bunun en etkin yolu bu sineklerin ürediği durgun suların ilaçlanması, yani larva mücadelesidir. Bu nedenle ilaçlama çalışmaları halkımızın sağlığı açısından bu yıl çok daha önem taşıyor. Bu çalışmalarla ilgili planlamamızı yaptık, kışlak mücadelesi dahil, ilkbahar ve yaz mücadelemiz aralıksız ve yoğun olarak sürmektedir. Şimdiye kadar aldığımız sonuçlar oldukça memnun edicidir.

Bu kadar yoğun ilaç kullanımı çevre sağlığı açısından risk oluşturuyor mu?

Bu ihtimali karşı,kullandığımız ilaçlar için  Hacettepe Üniversitesinden çevre sağlığı bakımından güvenli olduğuna dair rapor alınmıştır. Bu riskin en aza indirildiği kanaatindeyiz.

Bu sene sivrisinek problemi tamamen ortadan kalkacak mı?

Şurası gerçek ki en ufak su birikintisinde bile üreyebilen larvaların tamamen yok edilebilmesi ülkemiz koşullarında mümkün değildir. Dolayısıyla bu larvaların olgun şekli olan sivrisineklere tüm mücadeleye rağmen yerleşim yerlerimizde de rastlanılması kaçınılmazdır. Yerleşim yerlerindeki çalışmayı yani uçkun mücadelesini de ilçe belediyelerimiz yapacaklardır."

Güncel Haberler