AMACIMIZ HATIRLATMAK DEĞİL UNUTTURMAMAK !

17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi'nin 17. Yıldönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi. Tekirdağ Valiliği, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Süleymanpaşa Belediyesi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Deniz Polisi, İl Sağlık Müdürlüğü, UMKE, Arama Kurtarma Derneği (AKUT), Kızılay ve Türk Hava Kurumu tarafından düzenlenen program Süleymanpaşa ilçesi sahil dolgu alanında gerçekleşti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Sevim Avcı Yener, Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan'ın konuşmaları ile devam etti.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Sayın Sevim Avcı Yener konuşmasında, "Bugün yaklaşık 17 milyon insanın etkilendiği, resmi kayıtlara göre 17 bin 480 resmi olmayan kayıtlara göre ise 50 bin vatandaşımızın hayatını kaybettiği son yüzyılın en büyük depremlerinden birisi olan 17 Ağustos depreminin 17. Yıldönümü dolayısıyla toplanmış bulunuyoruz. Ülkemizin yüzde 92'si deprem bölgesi olması nedeniyle nüfusumuzun yüzde 95'i deprem tehlikesi altındadır. İlimiz de birinci derece deprem riski taşıyan iller arasında yer almaktadır. Kuzey Anadolu fay hattı ilimizden yaklaşık 15-20 kilometre uzaklıkta Marmara Denizi içerisinden ilerleyerek Şarköy-Gaziköy fay hattı ile devam etmektedir. Bu nedenle ilimiz hem Marmara Denizi değil aynı zamanda karadan geçen Şarköy depremi riski ile de karşı karşıyadır. Bizler bu aşamada Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak depremle yaşamayı ve bu konuda tüm tedbirlerimizi almayı, sağlıksız, çürük, risk taşıyan binaların yerine halkımızın da desteği ile yaşanabilir sağlıklı yapılar ve alanlar oluşturarak can ve mal kaybımızı minimum düzeye düşürmeyi planlamaktayız. Bu nedenle de öncelikle deprem riski yüksek olan ilçelerimizin jeolojik, jeoteknik etütleri ve risk haritalarını hazırlama çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Şarköy, Ereğli, Saray, Süleymanpaşa, Muratlı ve Çorlu ilçelerimizde başlatılan çalışmaların bir kısmı tamamlanmış bir kısmı da yıl içinde tamamlanacaktır. Amacımız şehrimizin planlamalarını bu çalışmalar ışığında sağlıklı bir şekilde tamamlayarak riskli alanlarda yapılaşmayı önlemektir." dedi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Albayrak, "Olayın yaşandığı o acı günden bugüne 17 yıl geçti. Türkiye'nin yüzde 92'sinin deprem kuşağında olduğunu ve Tekirdağ'ın da bu bölgeler arasında yer aldığı daha da önemlisi mevcut binaların yüzde 60'tan fazlasının 1999 depremi öncesinde yapılmış olması göz önünde bulundurulursa, burada yerel yönetimlerin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Bu konuda yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı kurulduktan sonra ilk kurulan Daire Başkanlıklarımızdan biri de Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi oldu. O günden bugüne çok ciddi çalışmalar yapılmış,  İstanbul Teknik Üniversitesi ile imzalanan protokol sonrası İl Afet Acil Eylem Planı ve Kentsel Dönüşüm Master Planı gibi önemli projelere de imza atılmıştır. Ben konuşmama son vermeden önce 1999 Marmara Depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Türkiye bulunduğu coğrafi konum itibariyle depremle yaşamayı öğrenmeli ve hiçbir zaman bu depremi unutmamalıdır." dedi.

Etkinlik kapsamında Acil Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğünün hazırladığı, ilk yardımın önemini belirten canlandırma izlendi.

Etkinlikte İtfaiye Daire Başkanlığı, AFAD, Deniz Polisi, UMKE, 112 ACİL, Süleymanpaşa Belediyesi stand açarak araç ve ekipmanlarını tanıttı. Ayrıca Kızılay Kan Alma Aracı ile İnşaat Mühendisleri Odası Resim Sergisi ile Türk Hava Kurumununda Paramotorlarla  destek verdi.

Daire Başkanlığımızın kordine ettiği ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ile ortak yürütülen proje kapsamında Deprem Simülasyon Tırının katıldığı etkinlikte 17 Ağustos 1999 Depreminde kaybettiklerimiz anısına tatlı dağıtıldı.