TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinden Hannover Hayvancılık ve Biyogaz Fuarına Ziyaret
21/11/2016 12:36:24
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinden Hannover Hayvancılık ve Biyogaz Fuarına Ziyaret

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof.Dr. Tamer Dodurka ve Meclis üyesi Oğuz Çakmak'ın başkanlığındaki Meclis Tarım Komisyonundan oluşan heyet Hannover Hayvancılık ve Biyogaz Fuarına ziyaret etti. Heyet, Büyükşehir Belediyesi atık yönetim planının bir parçası olarak yatırım programına alınan biyogaz tesisleri ve hayvancılıkla alakalı teknolojileri incelemek amacıyla yapılan ziyarette konuyla ilgili çok sayıda kurumla görüş alışverişinde bulundu. 

Prof.Dr. Tamer Dodurka konuyla ilgili olarak, "Ülkemiz enerji bakımından dışa bağımlı olduğu halde, organik madde oranı yüksek olan evsel ve tarımsal artıkların biyogaz potansiyelinden neredeyse hiç yararlanamamakta ve bu değerli atıklar maalesef çöplüklerde ziyan olmaktadır. Bu atıkları en iyi değerlendiren Avrupa ülkelerinden biri Almanya, diğeri ise İtalya'dır. Sadece Almanya'da iki binin üzerinde biyogaz tesisi bulunmaktadır. Bu sayıya biyometanizasyon teknolojilerini kullanıp çöpten enerji elde eden diğer tesisler dahil değildir.

Bu tesisleri kurmak üzere hazırlık içinde bulunduğumuz bu dönemde yapmış olduğumuz Hannover fuar ziyareti oldukça faydalı olmuştur. Fuarda biyogaz konusunda sadece Almanya'nın değil, dünyanın en önde gelen firmaları bir aradaydı. Neredeyse tamamıyla görüşme imkanı bulduk ve bağlantı sağladık. Bölgemizde şimdiye kadar tasarlanan bazı biyogaz projelerinin hayata geçemeyişinin en önemli nedeni planlanan tesislerin büyük oranda hayvansal atığa endeksli oluşudur. Ancak belediyemizin kurmayı planladığı tesislere tarımsal ve hayvansal artıkların yanı sıra evsel organik atıklar da kabul edip biyogaz verimliliğinin artırılması hedeflenmektedir. Böylece bu tesisler aynı zamanda evsel atık probleminin çözümünün bir parçası olarak da düşünülmektedir." dedi.

Meclis Tarım Komisyonu Başkanı Oğuz Çakmak ise , "Bilindiği gibi ülkemizde tarım ve hayvancılık gerçek bir dar boğaz içindedir. Bu nedenle Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin hayvancılık ile ilgili tüm projeleri bölgemiz açısından son derece önem taşımaktadır. Bu açıdan baktığımızda Hannover Fuarında yaptığımız temaslar konuyla ilgili çalışmalarımızda bize katkı sağlayacaktır. Fuardaki temaslarımızın bir bölümünü hayvancılık, diğer bölümünü de biyogaz firmaları oluşturdu. Büyükşehir Belediyemizce kurulması planlanan biyogaz tesisleri, atıkların bertarafı ve enerji üretimi gibi faydalarının yanı sıra çiftçimiz için kalitesi yüksek kompost elde etmek bakımından da büyük önem taşımaktadır. İnanıyoruz ki, fuardaki çalışmalarımız bu projeye de ışık tutacaktır." şeklinde konuştu.

Fuara katılan heyet içersinde Prof.Dr. Tamer Dodurka ve Meclis Tarım Komisyon başkanı Oğuz Çakmak'ın haricinde Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hacı Aslan ve komisyonun diğer üyeleri Bülent Can, Bülent Eres, Cem Özkan, Mümin Buluş ve Nazmi Duygu yer aldı.

 

Güncel Haberler
BİZE ULAŞIN
ALO 153
TEKİM - BÜYÜKŞEHİR
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Alo 153 hattıyla ya da iletişim butonuna tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.