TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
MÜBADİLLER TÖRENLERLE ANILDI
30/01/2017 10:45:39
MÜBADİLLER TÖRENLERLE ANILDI

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Ocak-1 Şubat 2017 tarihlerinde düzenlediği üç gün sürecek olan "Uluslararası Mübadele Sempozyumu ve Mübadelenin 94. Yılı Anma Etkinlikleri" törenleri büyük bir katılımla sahil dolgu alanda başladı.

Mübadil kuruluşlarının ortak açıklamalarıyla başlayan tören, savaşlarda, göç yollarında, terör saldırılarında yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu, Yunanistan Milli Marşı ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti.

Gerçekleşen açılış töreninde Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın yanı sıra Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat,Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç,Genel Sekreter Oral Karakaya,Genel Sekreter Yardımcısı Prof.Dr Tamer Dodurka,Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç,Mübadeleyi yaşayan Yunan ve Türk vatandaşlar yer aldı.

Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Genel Sekreter Yardımcısı Prof.Dr. Tamer Dodurka "94 yıl önce yüz bin insan doğdukları yerden bir daha dönmemek üzere gitmeye zorlandılar.Topraklarını,atalarını,işlerini,anılarını orada bırakarak acılarını,hüzünlerini buraya taşıdılar.Yunanistan'dan gelen binlerce insan bu limandan Tekirdağ'a ayak bastı.Bu yüzden bu topraklar bu liman onların acılarına ortak oldu.

Mübadiller ilk defa Tekirdağ'da anılıyor.Atalarını anıyorlar ve atalarının anısına denize çiçek bırakıyorlar.Bu drama sıcağı sıcağına tanık oluyoruz.Bir daha zorunlu mübadele yaşanmasın diyor hepinize saygılar sunuyorum"dedi.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat;"İnsanların yurt edindikleri yerde dilediğince yaşama hakkı bir insan hakkıdır.Zorla bir nedenle bu haklarını ellerinden alamazsınız.

En acısıda savaş nedeni ile bir yerden bir yere zorla göç ettirmektir ve bu bir insanlık ayıbıdır.Bende bir mübadele evladıyım.Artık böyle bir dram yaşanmasın .Babaannem hep anlatırdı memleket diye.Yemekleri,havası,evleri..Şimdi sene  2017,artık dünya tek bir dünya haline geldi.Sınırlar kalktı ama şunu tekrar söyleyelim.Ne olursa olsun insanlar kendi gönül rızaları olmaları dışında bir başka yerde yaşamak zorunda bırakılmasın"dedi.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç;"Mübadelenin 94.yıl dönümü bugün.İlk defa Tekirdağ'da bunun için bir anma töreni düzenleniyor.Bu programı bu buluşmayı bizler için hazırlayan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak'a,desteğini esirgemeyen Süleymanpaşa Belediye BaşkanI Ekrem Eşkinat'a ve tabi ki organizasyonu en başından beri sağlayan Prof.Dr Tamer Dodurka'ya teşekkür ederiz"dedi.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak;"Böyle soğuk ama sizlerle birlikte sıcak bir günde hepinizi selamlıyorum.Mübadele konusu Tamer Bey tarafından gündeme geldiğinde büyük bir önem vererek hazırlık yaptık ve bu günlere geldik.

3 gün sürecek olan bu sempozyumda yapılacak olan herşeyi bir kitap haline getirerek topluma kazandırmaya çalışacağız.

30 Ocak 1923'e dönersek yaşananları anlatmak kolay fakat yaşanan sıkıntıları, çekilen acıları, Marmara bölgesinde bu durumu yaşamış insanların olduğunu bilmek bizlerin üzüntüsünü hala taze tutmaktadır.Bu bulunduğumuz sahil boyu tamamen mübadeleye uğramıştır.Giden insanların bir kısmının anlattıkları, haftaya dönmek üzere gittikleri ve bu acı olaylar ile karşılaşmaları büyük bir dram olarak karşımıza çıkmaktadır.

Miras Atölyesi 1'i Süleymanpaşa'da uygulayacağız.Macar Kralı Rakoçi'nin evinin arka sokağını eski haline kazandıracağız.Miras Atölyesi 2 projesini Şarköy Gaziköy'de olan değerlerimizi restore ederek o günlerin tarihi yapısını ortaya çıkartacağız.

Artık savaşlar olmasın,insanlar birbirlerini sevsin,barış ve güzellik olsun diyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum"dedi.

Konuşmaların ardından Türk-Yunan nüfus mübadelesi döneminde binlerce insanın yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan mübadiller anısına Tekirdağ Limanından denize karanfil bırakıldı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Ocak-1 Şubat 2017 tarihlerinde düzenleyeceği ve üç gün sürecek olan "Uluslararası Mübadele Sempozyumu ve Mübadelenin 94. Yılı Anma Etkinlikleri" programının ikinci gün programı aşağıda yer almaktadır:

31 OCAK 2017

09:00-18:00                SEMPOZYUM SUNUMLARI

11:00-11:30                SERGİ AÇILIŞI "Balkanlarda Kimlik Değişimi: Mübadele" Yer: TEKİRA AVM

11:00(1.Seans)            FİLM GÖSTERİMİ  "Dedemin İnsanları" Yer: Cinemaximum TEKİRA

13:30(2. Seans)           FİLM GÖSTERİMİ  "Dedemin İnsanları" Yer: Cinemaximum TEKİRA

Güncel Haberler
BİZE ULAŞIN
ALO 153
TEKİM - BÜYÜKŞEHİR
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Alo 153 hattıyla ya da iletişim butonuna tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.