TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
Başkan Kadir Albayrak 1989 Zorunlu Göç Sempozyumuna Katıldı
15/06/2019 15:56:53
Başkan Kadir Albayrak 1989 Zorunlu Göç Sempozyumuna Katıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediyesi tarafından Bulgaristan Türklerinin 1989 yılı zorunlu göçünün 30. Yıl dönümü nedeniyle düzenlenen Uluslararası Sempozyuma katıldı.

Çorlu İlçesindeki Hilton Garden Inn Otel'de gerçekleşen sempozyumda Başkan Kadir Albayrak'ın yanı sıra; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ve akademisyenler katıldı.

"AYNI ACILARIN BİR DAHA YAŞANMAMASINI TEMENNİ EDİYORUM"

Burada bir konuşma yapan Başkan Kadir Albayrak, "1989 Zorunlu Göçü, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından gerçekleşen en büyük göçtür. Zorunlu Göç'e neden olan süreç bilindiği gibi 1984 yılında Jivkov rejimi tarafından başlatılan "Soya Dönüş" ile başladı.  Jivkov rejiminin asimilasyon programına karşı çıkan soydaşlarımız, ne yazık ki katledildi, toplama kamplarına gönderildi ve cezaevlerine atıldı. Tüm bunlar Bulgaristan Türklerini asla yıldırmadı ve soydaşlarımız en güç koşullar altında bile haklı davasını savundu. Bulgaristan Türklerini asimile edemeyeceğini anlayan Jivkov, çareyi soydaşlarımızı sürgün etmekte buldu. 500 bin soydaşımız, dünyadaki tüm Türklerin vatanı olan Türkiye'ye iltica etti. Bu zorluklar içerisinde anavatanına kavuşan soydaşlarımızın heyecanını dün gibi hatırlıyorum. 1989 göçmenleri bizler için iyi birer komşu, iş arkadaşı, dost ve yurttaş oldular. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Balkanlarla olan ilişkilerimizi yeni dönemde çok daha iyi bir düzeye taşıyacağız. Çorlu Belediyesi, Ankara Üniversitesi ve Namık Kemal Üniversitesi işbirliği ile uluslararası bir sempozyumun düzenlenmesini son derece anlamlı buluyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Aynı acıların bir daha yaşanmaması ümidiyle, hayatlarını Türklerin ve Müslümanların Balkanlarda varoluş mücadelesine adayan tüm soydaşlarımızı minnet, rahmet ve saygıyla anıyorum." dedi.

İki gün sürecek olan Uluslararası Sempozyumun birinci gününde, dünya tarihinde kırılma noktası olan Bulgaristan Türklerinin 1989 Zorunlu Göç'ü hakkında akademisyen ve uzman kişiler tarafından konuşmalar yapıldı.

Güncel Haberler
BİZE ULAŞIN
ALO 153
TEKİM - BÜYÜKŞEHİR
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Alo 153 hattıyla ya da iletişim butonuna tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.