TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN ÜZÜM ÜRETİCİLERİNE DESTEK
23/09/2022 13:01:59
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN ÜZÜM ÜRETİCİLERİNE DESTEK

Tarım ve hayvancılık alanında birçok önemli proje ve yatırıma imza atan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, üzüm üreticilerine destek vermeye devam ediyor. Bu amaçla hayata geçirdiği Bağcılığı Geliştirme Projesi Kapsamında Şarköy ilçesinde telli terbiye sistemi dağıtım töreni gerçekleştirildi.

 

Başkan Kadir Albayrak, “Projemiz İle Üzüm Yetiştiriciliğinde Verimlilik Ve Kalite Artışı Yaşanacak, İşçilik Azalacak, Makine Kullanım İmkânı Artacak Ve Maliyetler Düşecektir.”

Törende bir konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Tekirdağ denilince akla gelen ilk ürünlerden biri üzümdür. Mavi gözlü kentimiz Tekirdağ kadim çağlardan bu yana üzüm diyarıdır. Kentimizde üzüm yetiştiriciliğinin merkezi Şarköy’dür. Şarköy ilçemizin 163.653 dönümlük tarım arazilerinin yüzde 18’inde bağcılık yapılıyor.2021 yılı TÜİK verilerine göre üzüm üretimi yapılan 35.115 dönümlük arazinin 29.650’ü Şarköy ilçemizde bulunmaktadır. Üzüm yetiştiriciliğinde verimlilik ve kârlılığı arttırmak için Bağcılığı Geliştirme Projemizi hayata geçirdik. 2016-2017 yıllarında uygulamaya geçirdiğimiz bu proje sayesinde 5 mahallemizdeki 98 üreticinin 283.6 dönüm bağını yüksek telli terbiye sistemine aldık. 422.660,23 TL’lik yatırım ile çiftçimize 16.166.400,00 TL’lik katkı sağladık. Proje ile 39 kat karlılık elde edilmiştir. Bağcılığı Geliştirme Projemizin büyük fayda sağlamış olmasından dolayı 2022 yılında ikinci kez uygulamaya geçiriyoruz. Bu projemizin ilk meyvelerini 2023 yılında almaya başlayacağız. Projemizin uygulama alanının genişletilmesi sonucunda üzüm yetiştiriciliğinde verimlilik ve kalite artışı yaşanacak, işçilik azalacak, makine kullanım imkânı artacak ve maliyetler düşecektir. Sonuç olarak üzüm yetiştiriciliği daha kârlı hale gelecektir. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi olarak Şarköy’de pek çok hizmet gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Suvat tesisleri ve üst sel geçitleri yaparak tarımsal altyapıyı güçlendirdik. Tarla yollarının bakım ve onarımına düzenli bir şekilde devam ediyoruz. Ayrıca  adaçayı fidesi, arı kovanı, bu yıl içinde Şarköy Ziraat Odası iş birliği ile domates fidesi ve yumurta tavukçuluğunu yaygınlaştırma projesi kapsamında yarka dağıtımı gerçekleştirdik. Gerçekleştirmiş olduğumuz tüm bu projelerin hayırlı olmasını diliyor, tüm üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı bir yıl diliyorum.” dedi.

Şarköy Belediye Başkan Yardımcısı Ogün Kürümoğlu ve Tekirdağ Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Başkanı Ramazan Demirkıran da yaptıkları konuşmada Bağcılığı Geliştirme Projesi ile ilgili başta Başkan Albayrak olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek projenin üreticilere hayırlı olmasını dilediler. 

Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından 22 üreticiye telli terbiye sistemi dağıtımı gerçekleştirildi.

Projeden Bugüne Kadar Toplam 121 Çifçi Faydalandı

Bağcılığı Geliştirme Projesi kapsamında Şarköy ilçesinin Çınarlı, Gaziköy ve Yayaköy mahalle kalkınma kooperatiflerine üye 22 üretici projeden faydalandırıldı.  12 dekar alanda sofralık, 10 dekar alanda şaraplık olmak üzere her bir üreticiye 1 dekar, toplam 22 dekar alan için telli terbiye sistemi malzemesi verildi. Daha önce 2016-2017 yıllarında ise uygulanan proje ile 99 bağcı 283,6 dekar alanda desteklendi. Böylelikle bugüne kadar 121 çiftçimizin 305,6 dekar alanında telli terbiye sistemi kurulmuş olacak.

 

Güncel Haberler
BİZE ULAŞIN
ALO 153
TEKİM - BÜYÜKŞEHİR
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Alo 153 hattıyla ya da iletişim butonuna tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.