TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
57.Alay Yürüyüşü Geleneksel Hale Getirilecek
23/02/2015 16:32:21
57.Alay Yürüyüşü Geleneksel Hale Getirilecek

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından organize edilen 57. Alay'ın Tekirdağ'dan yola çıkışının 100. Yılı nedeniyle bu yıl ilki düzenlenen 57. Alay Yürüyüşü büyük ilgi gördü. Yağmura rağmen caddeleri dolduran Tekirdağ'lı vatandaşlar 5. Kolordu Bandosu eşliğinde köprübaşından sahil dolgu sahaya kadar yürüdü. Tekirdağ Vali Yardımcısı Dağıstan Kılıçaslan, 8. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Halil Erkek, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ile siyasi partilerin il başkanları, partililer ve Tekirdağ'lı vatandaşların katıldığı yürüyüş sonunda konuşarak 57. Alayın önemine vurgu yapan ve  bu yürüyüşlerin geleneksel hale getirileceğini belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak  "Kurtuluş Savaşımızın kahramanı,  Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu,  dünyanın yetiştirdiği en büyük devlet adamlarından Mustafa Kemal tarafından Tekirdağ'da kurulan 19. Fırka ve 57. Alay'ın,  Çanakkale Savaşları'na katılmak için yola çıktığı,  Tekirdağlılar tarafından sevinç ve coşkuyla uğurlandığı gündür 23 Şubat. Tam 100 sene evvel bugün, Tekirdağ İskelesinden Halep Vapuru'yla yola çıkıp Eceabat'a varan ve Çanakkale Kara Savaşları'nda yaptıkları kahramanlıklarla savaşın kaderini değiştiren bu alayımızın aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz. Bugün burada toplanmamızın nedeni de bu kahramanlarımızı bir kez daha yad etmek, 57. Alay'ımıza ve onun kurucusu olan Mustafa Kemal'e bir kez daha minnettarlığımızı ifade etmektir.

57. Alay'ın Mustafa Kemal tarafından Tekirdağ'da kurulmuş olması, Tekirdağlılar için büyük bir onur ve gurur kaynağıdır.

Bilindiği gibi Çanakkale'de kara savaşları 25 Nisan 2015 tarihinde fiilen başlamış oldu. 19. Tümen Komutanı Yar­bay Mustafa Kemal, 628 kişi­lik 57. Alay ile düşmanı Kan­lısırt'ta karşıladı.  Mustafa Kemal, Alay Komutanı Hüse­yin Avni Bey, alayın önünde si­perlerde çarpışıyordu. Bir si­per alınıyor, diğer sipere geçiliyor,   tarihin en muhteşem kahramanlık destanı burada yazılıyordu.  

 25 Nisan günü Mustafa Kemal 57. Alay'a ünlü mesajı­nı verdi: 

"Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimizi baş­ka birlik ve komutanlar ala­cak"

diyordu.

 

57. Alay, 10'ar kişilik gruplar halinde düş­man siperlerine saldırıyordu. Ve düşman Conkbayırı ya­maçlarından hızla Arıbur­nu'na kaçıyordu. Aynı gün düşman binlerce ölü bırakarak çıkarma yerine kadar geri çekildi.

26 Nisan 1915 günü, gü­neş batarken, 628 kişilik ala­yın komutanı Yarbay Manas­tırlı Hüseyin Avni Bey'den, saka neferi Hadimli Ali Efen­di'ye kadar tümü şehit olmuş­tu. Ancak, 19. Tümen savaş alanına yetişmişti. 25 bin kişi­lik düşman kuvveti yok edil­miş, 27 Nisan sabaha karşı ta­mamı denize dökülmüştü.

 

M.Kemal ATATÜRK, 57. Alay ile ilgili olarak  şöyle demiştir:

 

"Onlar mukaddes vatan toprakları için canlarını seve seve vermişler, Çanakkale Savaşları'nın kaderini değiştirmişlerdir. Burada geçen her saniye, kullanılan her an, ölen her nefer, Türk vatan ve milletinin mukadderatını çizmiştir. Kara savaşlarına katılan ilk birlik olan 57. Alay, vatan sevgisinin ne olduğunu insanlığa göstermiştir. Bu kahraman Alayı hayranlık, minnet ve rahmetle anıyorum."

            Yokluklar içindeki bir ulusun, çağın en güçlü devlet ve ordularına karşı topyekün mücadele ettiği Çanakkale Savaşları'nın 100. Yıldönümünde bizler de,

19. Fırka ve 57. Alay'ın kahraman vatan evlatları ve eşsiz komutanları Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK ile onur duyuyor;  şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz. " dedi. 

 

57. Alay şiirinin okunmasının ardından 5. Kolordu Bandosunun verdiği konser de katılanlar tarafından ilgiyle dinlendi.

 

 

Güncel Haberler
BİZE ULAŞIN
ALO 153
TEKİM - BÜYÜKŞEHİR
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Alo 153 hattıyla ya da iletişim butonuna tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.