TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
Miras Atölyesi Projesinin Başarısı Basın Mensuplarıyla Paylaşıldı
01/08/2017
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi

Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından düzenlenen Etkin Belediye Proje Yarışmasında Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunmasına Yönelik Projeler" kategorisinde birincilik ödülüne layık görülen ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesince hayata geçirilen `Miras Atölyesi I ve Miras Atölyesi II' isimli projelerinin tanıtım toplantısı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın katılımı ile gerçekleşti.

Şarköy İlçesinin Uçmakdere Mahallesi'nde gerçekleşen tanıtım toplantısına Başkan Kadir Albayrak'ın yanı sıra Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcı Prof. Dr. Tamer Dodurka, Başkan Danışmanı Yrd. Doç. Dr. İpek Elif Atayman, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Dilşad Ergin, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Rıfat Poyraz, Şarköy Belediyesi Başkan Yardımcı İlhan Mengi, Uçmakdere Mahalle Muhtarı Burhan Elmas ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

"TEKİRDAĞ GENİŞ BİR VİZYONA SAHİP"

Tanıtım toplantısında açıklama yapan Başkan Kadir Albayrak, Şarköy'e doğalgaz hattının çekilmesi için çalışmaların başladığını belirterek "İnsanlar, uzun zamanlar boyunca Tekirdağ'da kötü havayı soludular. O zamandan bu zamana kentimizin havasında muazzam düzelme var fakat henüz istediğimiz noktada değil.  Kıyılarımız da yakın zamanda atıklardan tamamen kurtulmuş olacak, böylece vatandaşlarımız daha temiz ve sağlıklı sahillere kavuşacak. Tekirdağ'ın içme su borularını yeniliyoruz. Bu yılın sonuna doğru çekmiş olduğumuz sıkıntılar sona erecek. Üç yıllık bir yerel yönetimiz, bu üç yılda yaptıklarımız ile gurur duymamız gerekiyor. Diğer ilçelerimize baktığımızda; Malkara'daki çoğu yatırım tamamlanmak üzere. Yakın zamanda et kombina merkezinin temelini atacağız. Hayrabolu son zamanların en büyük yağışlarından birini aldı ve herhangi bir su basma olayı yaşanmadı. Muratlı'da kapalı yüzme havuzunun yapımına başlıyoruz. Saray'ın tüm içme su boruları yenilendi. Yollarının yapımı da bu senenin sonunda bitmiş olacak. Kapaklı'ya baktığımızda yeni bir ilçe olmasından dolayı sorunları vardı. En son yapılacak ihale ile Kapaklı'nın alt yapısını yenileyeceğiz. Çerkezköy, biliyorsunuz geçmiş dönemlerde iki defa sel felaketi atlattı. Fakat bu üç yıllık dönemde eski zamanlarına göre daha fazla yağış almasına rağmen herhangi bir sorun yaşanmadı.  Ergene'nin Sağlık ve Yeşiltepe mahallelerinin kanalizasyon ve içme suyu hatlarını tamamen yeniledik. İlçemizin yollarında asfalt yapım çalışmaları da devam ediyor. Çorlu'ya geldiğimizde bugüne kadar birçok yatırım yaptık ve iki büyük yatırımımız olan otogar ve toptancı sebze ve meyve halinin çalışmaları da sürüyor. Son olarak da Uçmakdere'de gerçekleştirdiğimiz Miras Atölyesi I ve Miras Atölyesi II projeleri ile Etkin Belediye Proje Yarışmasından birincilik ile döndük. Bu projeyi tamamladığımızda Uçmakdere'nin turizmi daha da iyi hale gelecek. Tekirdağ'ın çok geniş vizyonu, yatırım yapılacak konuları var. Biz bu işin başlatanı olduk, üç senede geldiğimiz nokta gayet iyidir. Noksanlarımız tabi ki vardır ama bunları gidermek için cumartesi-Pazar günleri de dâhil olmak üzere durmadan çalışıyoruz." dedi.

"BAŞKAN KADİR ALBAYRAK'A DESTEĞİ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM"

Başkan Kadir Albayrak'tan sonra söz alan İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Dilşad Ergin ise, "Tekirdağ 11 ilçesi ile bir bütün ve 11 ilçesinde de birbirinden değerli kültür varlıkları barındırıyor. Ancak, Şarköy'de yöresel renkler bozulmadan duruyor. Bu yerlerden biri de Uçmakdere Mahallesi. Başkanımızın bize verdiği ilk direktif kültür varlıklarını korumamız olmuştur. Adını Miras Atölyesi koyduğumuz bir proje gerçekleştirdik. Bütüncül anlamda Süleymanpaşa ve Şarköy'de bu projeleri oluşturuyoruz. Süleymanpaşa'da yürüttüğümüz Miras Atölyesi I projesi kapsamında 16 tane kamulaştırılması projemiz kurulda onay bekliyor. Bu projeler sürdürülebilir projelerdir, bizden sonra gelecek kuşaklar da bu projeler için çalışma yürüteceklerdir.  Şarköy ve Malkara'daki kiliselerin projesi tamamlandı. Uçmakdere ve Gaziköy Mahallelerinin koruma amaçlı imar projeleri bitti, altı aydır kurul gündemine girmeyi bekliyoruz. Uçmakdere kentsel sit alanımız ve 52 tane tescilli kültür varlığımız var, bunlardan üç tanesini kamulaştırdık. Burada kamulaştırmadığımız evleri ahşap atölyesi olarak vatandaşların ücretsiz olarak kullanıma vereceğiz. Evini onaracağımız vatandaşların geçici olarak barındığı istasyon evler kuracağız.  Ahşap atölyesi marifet ile ahşap evlerde yaşam kültürünü de geliştirmeyi amaçlıyoruz. Tabi ki tüm bu onarımları yaparken bir diğer hedefimiz de evlerimizin turizme kazandırılması olacak. Bizim amacımız yarışmalara proje götürelim değildi. Tesadüfen derneğin açtığı yarışmayı duyduk ve projemizi oraya gönderdik. 137 proje arasından bizim projemiz birincilik kazandı. Katılan projelerin birçoğu tamamlanmış projelerdi. Bizimkisi proje aşamasında olmasına rağmen bu ödülü almaya hak kazandı. Böylesi büyüklükte bir projeye imza atmamızın neden Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak'ın bize sunduğu açık çektir. Bu anlamda kendisine teşekkür ediyorum" dedi.

"TEKİRDAĞ HALKI FARKLI KÜLTÜRLERE SAYGILIDIR"

Toplantıda son olarak söz alan Genel Sekreter Yardımcı Prof. Dr. Tamer Dodurka da "Bundan sonra birçok yarışmaya başvurarak Tekirdağ'a önemli ödüller getirmeye amaçlıyoruz. Miras Atölyesi önemli bir derin tarihten geliyor; Osmanlı'dan, Bizans'tan, Traklardan, her kültürün burada bıraktığı bir etki var. 1923'lere kadar burada Rum, Ermeni, Yahudi toplumu vardı ve kültürel bir zenginlik söz konusuydu. Tekirdağ halkının kendinden olmayan, farklı yaşam şekillerine saygılı olmasının altında da bu kültürel zenginlik var. Günümüzde otobüslerde, parklarda kadınların uğradığı tacizleri görüyorsunuz. İşte bu yaşam biçimlerine saygının eksikliğinden kaynaklanıyor. Tekirdağ'da bu saygı yerleşmiş durumda." dedi.

Soru-cevap şeklinde devam eden tanıtım toplantısı sonrasında, Başkan Kadir Albayrak ve beraberindeki heyet basın mensupları ile birlikte Uçmakdere'de Miras Atölyesi Projesi kapsamında kamulaştırılması yapılacak yapıları gezerek, haklarında basın mensuplarına bilgi verdi.

DİĞER ETKİNLİKLER
BİZE ULAŞIN
ALO 153
TEKİM - BÜYÜKŞEHİR
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Alo 153 hattıyla ya da iletişim butonuna tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.