Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan Yağlı Güreşleri Program Akışı

10:15    Müsabakaların başlaması

18:00    Müsabakaların bitişi ve ödül töreni

TEKİRDAĞLI HÜSEYİN PEHLİVAN

Hüseyin Pehlivan (Hüseyin Alkaya) ya da, nam-ı diğer Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan, 1908 yılında Kırcaali'nin Alkaya köyünde doğmuştur. 14 yaşında güreşe başlayan Hüseyin Pehlivan, ailesi ile birlikte 1927'de Türkiye göç ederek Tekirdağ'a yerleşmiştir. Doğduğu köyün adını soyadı olarak kullanılmıştır.

Cumhuriyet'in ilk yıllarına adını yazdıran önemli pehlivanlardan biri olan Hüseyin Pehlivan, sadece yağlı güreşte değil serbest güreşte de altın kemer sahibidir.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde dokuz yıl üst üste başpehlivan olmuştur. Aynı zamanda 1936 - 37 - 38 yıllarında Eminönü Halkevi tarafından düzenlenen Türkiye Serbest Güreş Şampiyonası'nda altın kemer almıştır.

Dünyaca ünlü bir güreşçiyi dize getiren Hüseyin Pehlivan, Atatürk'ün de oldukça sevdiği bir güreşçidir.

GAZOZU HİÇ SEVMEZDİ

Hüseyin Pehlivan'ın meydan okuma cümlesi, "Kaybeden Gazoz İçer" dir. Gazozu hiç sevmeyen Pehlivan, yurt içi ve yurt dışında kendisine güreş tabiriyle "cıvgar" yani "anlaşma" teklif edenlere "Onu bunu anlamam arkadaş! Kaybeden gazoz içer." yanıtını vermiştir.

2012 yılında kendisi adına "kaybeden Gazoz İçer" isimli belgesel yapılan Hüseyin Pehlivan, 10 Şubat 1982 de hayata gözlerini yummuştur.

Kalplerde yaşamaya devam eden Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan, Tekirdağ Cumhuriyet Meydanında ki heykeliyle hemşehrilerini selamlamaya devam etmektedir.

Güncel Duyurular