TEKİRDAĞBÜYÜKŞEHİRBELEDİYESİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
Arıcılığı Geliştirme Projesi
04/02/2015 11:09:41
Arıcılığı Geliştirme Projesi

 

ARICILIĞI GELİŞTİRME ve POLİNASYON PROJESİ

 

Hızla artan nüfusumuzun yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmesi, çiftçi gelirlerini arttırarak hayat şartlarının düzeltilmesi, tarıma dayalı sanayinin ihtiyaçlarının karşılanması, kısa ve uzun vadeli ihracat bağlantılarının garanti edilmesi için tarımda üretimin arttırılması gereklidir.

Dünyada gıda olarak tüketilen maddelerin yaklaşık % 90'ı, 80 bitki türünden elde edilmektedir. Bu bitki türlerinden en az 60 tanesi arı (böcek) tarafından döllenme gereksinimi duyar. Bu hesaba göre insan gıdasının 1/3'ü doğrudan veya dolaylı olarak arı tarafından tozlaşmaya ihtiyaç duyan bitkilerden oluşur.

Bizim ilimizde de ağırlıklı olarak tarımı yapılan bitkilerden; başta ayçiçeği olmak üzere yem bitkileri (yonca, korunga, fiğ), kavun, karpuz, elma, armut ve domates olmak üzere bir çoğunun tozlaşmasında arının varlığına ihtiyaç duyulmaktadır.

Tozlaşma, (polinasyon) çiçek tozlarının (polen) stigma üzerine herhangi bir vasıta ile taşınarak konmasıdır. Polen tanesinin stigmaya gelmesine tozlaşma, yumurtaya inmesine ise döllenme denir.

Bitkiler rüzgarlar ve böcekler vasıtasıyla tozlanırlar. Bitkilerin çiçeklenme evresinde söz konusu tozlaşmayı gerçekleştirecek yeter sayıda arı (böcek) bulunmazsa ürünün hem verimi (miktarı) hem de kalitesi düşer.

Ayrıca bitki daha geç hasada gelir. Üstelik tarladaki ürünler eş zamanlı olarak olgunluğa gelmezler. Yeterli tozlaşma olmadığından ürünlerde şekil bozuklukları görülür. Tozlaşmanın iyi ve yeterli olması halinde ise meyveler üniform, içleri dolu ve simetrik görünümde olurlar.

Yetersiz tozlaşma halinde hasat gecikeceğinden hastalık ve zararlıların etkileri de artar. Nektar böceklerle tozlanan çiçekler tarafından salgılandığından arı bu nektarı almak için çiçek üzerinde muhtelif hareketler yapar. Buda tozlaşmaya neden olur.

Polinasyon için yapılan arıcılık faaliyetlerinde bir hektara iki ile beş kovan arı önerilmektedir. Bal arılarının tozlaşmaya yaptıkları katkı yoluyla bazı bitkilerin üretiminde meydana getirdikleri artış yüzdeleri şöyledir:

Ayçiçeği : % 25 - % 50

Elma - Armut : % 50 - % 60

Domates : % 25 - % 30

Hıyar : % 75 - % 90

Yonca - Fiğ - Korunpe : % 35 - % 40

Kavun - Karpuz : % 95 - % 100

Arılar bütün ihtiyacını doğadan karşılar. Belli dönemlerde birkaç saat alacak bir bakım işlemi, sağlıklı arı kolonilerine sahip olmak için yeterlidir.

 

Projenin Amacı :

 

a.      Üretim kapasitesinin arttırılması ile çiftçinin gelirinin arttırılması ( polinasyon ? bal üretimi vs. )

b.      Atıl iş gücünün ve diğer doğal üretim koşullarının değerlendirilmesi,

c.      Ürün çeşitliliğinin sağlanması,

d.      Mevcut arıcılığın ıslahı - eğitimi,

e.      Tozlaşma yolu ile bitki türlerinin özellikle endemik bitki türleri ile mera yem bitkilerinin varlığının sürdürülmesi,

f.       Florada devamlılığın sağlanması, doğal yaşam döngüsünün temini

g.      Ürünleri değerlendirme ve pazarlama fonksiyonlarının iyileştirilmesi,

h.      Arı beslenmesine katkı koyacak meyveli- meyvesiz orman ağaç türlerinin dikilmesi yaygınlaşarak, ormanın kıymeti bilinir hale gelecektir,

i.       Markalaşmanın mümkün kılınması,

j.       Örgütlenmede etkinliğin arttırılması,

k.      Bölgenin ekolojik dengesini koruyarak biyolojik hayatın sürdürülebilirliğine katkı koymak,

l.       Yarattığı istihdam sayesinde göçün önlenmesi,

m.     Ülkemiz insanın beslenmesine doğrudan ve dolaylı olarak katkı yapmaktır.

 

Güncel Duyurular
BİZE ULAŞIN
ALO 153
TEKİM - BÜYÜKŞEHİR
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Alo 153 hattıyla ya da iletişim butonuna tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.